Esnaflar tedbir yardımı istiyor

Kadın Haberleri —

.

.

  • Pandemi kısıtlamaları ve ekonomik krizle boğuşan kadın esnaflar, önlemlerin işletmelerin hesaba katılmadan yapılmasını eleştirerek, “Hiçbir yardım alamıyoruz, dayanma gücümüz kalmadı” dedi.

HABER MERKEZİ

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Merkezi’nin (DİSK-AR) verilerine göre, pandemi süresince her 4 kadında biri çalışırken, geniş tanımlı kadın işsizliği ise yüzde 37,7 oldu. Kovid-19 döneminde kadınların aylık ortalama iş kaybı 1 milyon 484 bin oldu, kadın işgücü son bir yılda yüzde 8,2 azaldı. Pandemi ve ekonomide yaşanan zikzaklar tüm esnafları etkisi altına alırken, bunda en fazla nasibini alan kesimlerin başında kadınlar geldi. 
İzmir’in farklı merkezlerinde esnaflık yapan kadınlar, yaşadıkları zorluklar ve ekonomik krizin yansımalarını Mezopotamya Ajansı’ndan Sevda Aydın’a anlattı. 
 
AKP’ye serbest, esnafa yasak

Konak’a bağlı Alsancak’ta 12 yıldır esnaflık yapan Tuğba Özçakar, pandeminin getirdiği kapatmalardan dolayı mağdur olan esnaflardan. İşletmelere getirilen 19.00’dan sonra kapatma uygulamasını eleştiren Tuğba, paket servisi imkanı da olmadığı için yaşamını idame edecek geliri elde edemediğini söyledi. 
‘Pandemi’ diyerek esnafların kısıtlandığı dönemde AKP’nin kongreler düzenlediğini hatırlatan Tuğba, “Biz burada iki insana yemek verdiğimizde ‘salgın bulaşır’ diyerek yasaklıyorlar, ama onlar o kalabalıkları bir araya getirdiğinde salgın bulaşmıyor” diyerek tepki gösterdi.
 
Bir formül bulmalılar

Kemeraltı Çarşı’sında 20 yıldır kahve ve kuruyemiş satarak geçimini sağlayan Ayşe Çimen de “Esnaflık hayatımda ilk defa böyle bir dönem yaşıyorum” diyerek, işlerinin gittikçe kötüleştiğini aktardı.

Pandemiden dolayı esnaf kredileri ve vergilerini öteleyebileceği bir formül sunduğunu ancak daha sonra faiziyle beraber ödemek zorunda bırakıldıklarını belirten Ayşe, “Bu bir yardım değil, çözüm değil. Pandemi, deprem, sel felaketi esnafı vurdu. Çalışanların çoğu işsiz kaldı, kepenk kapatmak zorunda kaldı. Bize hayatımızı idame ettirebileceğimiz bir formül bulmalılar”  ifadelerini kullandı.

Ekonomik ve psikolojik zarar

Alsancak’ta 25 yıldır kafe işleten Göknur Karadağ, esnafların ekonomik ve tedbir taleplerinin karşılanmadığını belirterek, bir yıldır hem ekonomik hem de psikolojik olarak çok zarar gördüklerini ifade etti. Esnafların örgütlenerek, taleplerinin karşılanması için kimi eylemlere başvurduğunu ancak bunun başarılı olamadığını dile getiren Göknur, esnaf odalarının da kendilerini yalnız bıraktığını söyledi.

Borçlar bile ödenemiyor

Pandemiden 2 yıl önce aldığı borçla dükkan açan Neriman Koç da, salgınla birlikte borçlarını ödeyemediklerini belirterek, “Daha ne kadar ayakta kalırız, bilemiyoruz” diye dert yanarken, kredi ile dükkan açan Derya Alıç ise banka borcunu ödemek için eşinin ek iş yaptığını aktardı. Derya, hükümetin esnafa kira, çalışan yardımı ve vergi indirimi gibi tedbir yardımlarında bulunmasını istedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.