Ev ev, sokak sokak

Kadın Haberleri —

Besra Uzun

Besra Uzun

  • PKK’nin, AB ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için yürütülen kampanya devam ediyor. Almanya’nın Duisburg kentinde kampanyaya öncülük eden kadınlar, “Bu anlamsız yasak bitmeli” diyerek ev ev dolaşıyor, sokaklarda çadır, stand açarak imza topluyor. 

DENİZ BABİR / DUISBURG

Aralarında Nobel Ödüllü yazar Elfriede Jelinek, Filozof Slavoj Žižek, Uluslararası Hukuk Uzmanı Prof. Norman Paech, Plaza de Mayo Anneleri Örgütü kurucu üyesi Nora Cortinas gibi birçok tanınmış ismin de yer aldığı Uluslararası Kürtlere Adalet İnisiyatifi, PKK’nin Avrupa Birliği’nin (AB) ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması için 5 Kasım 2021’de kampanya başlattı. Dünyanın birçok merkezinde ve Avrupa'nın birçok ülkesinde devam eden kampanya için çok sayıda eylem ve etkinlik düzenlenirken, yüz binlerce kişi bu eylemlere destek veriyor. 

.
Besra Uzun

Besra da öncülük edenlerden

PKK’nin listeden çıkarılması için yürütülen imza kampanyası için çok sayıda kişi aktif olarak çalışıyor ve imza topluyor. Onlardan biri de Besra Uzun. 44 yaşında olan Besra, 24 yıldır Almanya’nın Duisburg kentinde yaşıyor. Besra, 2015 yılından bu yana kentteki Kadın Meclisi’nde yer alıyor. Besra Uzun, 2 dönemdir Dortmund bölgesinde YJK-E Eşsözcülüğü görevini de yürütüyor. 

Sadece Kürtlerden değil

Duisburg’da kampanyanın startını bölgedeki evleri tek tek gezerek başlattıklarını söyleyen Besra, sadece Kürtlere değil, Türkiyeli diğer halklar, Almanlar ve farklı halklardan insanlara da gittiklerini ve PKK için imza topladıklarını belirtiyor. 

Hiçbir eylem, etkinlik atlanmıyor

Duisburg kent merkezinde haftada iki gün stant açtıklarını ve imza topladıklarını söyleyen Besra, birçok eylemi de imza toplamak için fırsata dönüştürdüklerini belirterek şöyle diyor:“Paris Katliamı’nın yıl dönümü, 15 Şubat komplosunu protesto ve 8 Mart, işgal protestoları gibi birçok eylem ve etkinlikte de imza toplamaya devam ediyoruz. Örneğin, Newroz’da 600’e yakın imza topladık. Taziye ve düğünlerde de imza kampanyasının önemini anlatıyor, imza topluyoruz.”

Tek tek anlatıyorlar

Gittikleri evlerde önce neden böylesi bir çalışma yaptıklarını anlattıklarını dile getiren Besra, “Kürdistan’da devam eden katliam, işkence ve Türk devletinin zorbalıklarını anlatarak PKK’nin ‘terörist’ bir örgüt olmadığını anlatıyoruz. Bölgemizde Erdoğan rejimine, zulmüne karşı olan çok sayıda Türk de var. Onlar içinde de kampanyaya destek vererek, imza atanlar var” diyor. 

Hedeflerine yaklaştılar

Duisburg’da 4 bin 500 imza toplamayı hedeflediklerini aktaran Besra, şu ana kadar Duisburg Asya Yüksel Kadın Meclisi olarak 3.113 civarında imza topladıklarını belirtiyor. Besra, kadın hareketi dışında toplanan imzalar da eklenince hedefe yaklaştıklarını dile getiriyor. 

Kadınlar özveriyle çalışıyor

Kadınların kampanya için büyük bir özveriyle çalıştıklarını ifade eden Besra, “Bu, Önder Apo’nun bizde yarattığı güven ve açığa çıkarttığı irade sayesindedir. Bu da doğal olarak bizi toplum içinde daha da görünür ve başarılı kılıyor. Kadınların erkeklerden daha fazla katılımı var” diyor. İmza kampanyasında çok olumlu tepkiler de aldıklarını ifade eden Besra son olarak şöyle diyor: “Duisburg ve çevresindeki her kasabada çadır açarak, ev ev dolaşarak kampanyayı yaygınlaştıracağız.”

.
Esma Yalçın

‘PKK biziz, Kürt halkıdır’

Duisburg’da imza toplayanlardan biri de Esme Yalçın. Esme, Ankara Kürtlerinden. 1997’de Almanya’ya gelen Esme Yalçın, 12 yıldır Duisburg kentinde yaşıyor. Aynı zamanda Asya Yüksel Kadın Meclisi üyesi olan Esme de ev ev dolaşıyor, standlarda yer alıyor, tek tek insanlarla konuşarak kampanyanın önemini anlatıyor. Farklı yol ve yöntemlerle kampanyayı büyütme ve daha fazla kadını bu çalışmaya dahil etme arayışında olduklarını ifade eden Esme, herkese ulaşmaya çalıştıklarını ifade ediyor.

Almanların ilgisi beklenenden yüksek

Esme, Almanlarla kampanyaya dair yaptıları sohbetlerin detaylarını da aktarıyor: “PKK yasağını anlatırken Almanlara, ‘PKK bizim çocuklarımızdan oluşuyor, PKK biziz’ diyorum. Meşru bir halk hareketinin ‘terör listesi’nde olmamaması gerektiğini anlatıyorum. Öyle ki bizi gördüklerinde artık ‘Evet, PKK Kürtlerdir’ demeye başladılar. Almanlardan tahinimizden daha çok imza topladık.”

Anlamsız yasağa ‘dur’ diyelim

Kürt kadınları olarak PKK’nin hem AB ‘terör örgütleri listesi’nden çıkarılması hem de Almanya’daki PKK yasağına karşı aktif olarak mücadele edeceklerinin altını çizen Esme, “Hedefimizin üstünde bir çalışmayla bu anlamsız PKK yasağına dur diyeceğiz. Artık yeter, PKK biziz, Kürt halkıdır” diye belirtiyor. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.