Evler şiddet yuvası

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kadın örgütlerinin verilerine göre pandemi sürecinde gördüğü şiddet nedeniyle sığınma evine başvuru talebi yüzde 78 arttı. Kadınlar, şiddet yuvasına dönen evlere için acil eylem planının hazırlanması gerektiğini belirtti. 

ESRA SOLİN DAL
MA/MERSİN

Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu’nun (TKDF) son verilerine göre, şiddete maruz bırakılan kadınların sığınma evi talebi yüzde 78 arttı. Bununla birlikte kadınlara yönelik fiziki şiddet yüzde 80, psikolojik şiddet ise yüzde 93 oranında artış gösterdi.

Özellikle eve kapanma süreçlerinde ciddi bir artış söz konusu olurken, bu tablonun oluştuğu kentlerden biri de Mersin. Türk Aile Bakanlığı’nın 2020 yılı verilerine göre, kentte 799’u kadın, 544’ü çocuk olmak üzere toplam bin 343 kişi şiddete maruz kaldığı için sığınma evine başvurdu. Ancak artan şiddet olaylarına karşı kentte kadınların başvurabileceği sadece 4 merkez bulunuyor. Bunların 2’si Şiddet Önleme ve İzleme Merkezleri (ŞÖNİM) diğer 2’si belediyeler bünyesinde faaliyet gösteren merkezler. 
 
Sadece sağlık sorunu değil

Mersin Günebakan Kadın Derneği Başkanı Zübeyde Akpınar, son 3 ayda 20 kadının şiddet nedeniyle derneklerine başvurduğu bilgisini paylaşarak, kadınlar için “Acil Eylem Planının” devreye konulması gerektiğini söyledi.

Pandeminin sadece bir sağlık sorunu olmadığına dikkati çeken Akpınar, sürecin toplumsal, ekonomik ve sosyal boyutlarının da olduğunu vurguladı. Akpınar, erkeklerle aynı ortamda kalmak zorunda bırakılan kadının şiddet gördüğünü belirtti. İktidarın kadınları korumaya dönük politikalarının olmadığını vurgulayan Akpınar, “’Hayat Eve Sığar’ denilerek kadınlar evlere kapatılıyor ama önlem alınmazsa kadınlar için o evler şiddet yuvası olmaya devam edecek” dedi. 
 
Mobil destek önerileri
 
Kadınlar için faaliyete geçirilen acil yardım hatları ve mobil destek uygulamalarının sosyal medya ve basın yoluyla yaygınlaştırılması ve görünürlüğünün artırılması gerektiğine işaret eden Akpınar, “Şiddet uygulayan erkekler için uzaklaştırma kararları daha hızlı alınmalı ve etkin şekilde uygulanmalı. Sığınma evlerinin çoğaltılması, 6284 sayılı yasanın uygulama koşullarının pandemiye göre uyarlanarak ‘Acil Eylem Planı’ çıkarılması gerekiyor. Ayrıca kadın sığınma evlerinin koşulları salgın açısından değerlendirilerek yeniden düzenlenmeli” ifadelerini kullandı.

Mersin’in 8 ilçesinde sadece 2 sığınma evi bulunduğunu aktaran Akpınar, şöyle devam etti: “Kadınların şiddet karşısında sağlıklı bilgi alacakları ve kendilerini güvende hissedecekleri yerler yok. Oysa şiddet olaylarında kadınların ilk ulaşacakları yerler yerel yönetimler olmalı. Bu konuda daha geniş kapsamlı bir çalışma yapılmasını talep ediyoruz.”  
 
Danışma hatları açılmalı 
 
Kadın Savunma Ağı’dan Çiğdem Serin ise, AKP iktidarının kadınların yaşamlarını hiçe sayan kararlar aldığını söyledi. Kadınların şiddet karşısında başvurabileceği ve konaklayabileceği mekanlar ile 7-24 ulaşacağı çok dilli acil danışma hatlarının devreye konulması gerektiğini dile getirdi.

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.