Eyn El-Camûs’ta kadınlar yaşamın damarı

Kadın Haberleri —

Ayn El-Camûs köyü / Farida El-Nasir

Ayn El-Camûs köyü / Farida El-Nasir

  • Komünal bir yaşama dayanan Eyn El-Camûs köyündeki kadınlardan Farida El-Nasir, “Kırsaldaki kadınlar güçlü bir kişiliğe sahiptir. Köyümüzün halkı her işi kadınların yapmasından gurur duyar” diyerek, ortak yaşama güvendiklerini kaydetti. 

SİLVA EL-İBRAHİM / NÛJINHA

Kuzey-Doğu Suriye’nin Minbic kentinin 40 kilometre kuzeydoğusunda yer alan Eyn El-Camûs köyünde komünal bir yaşam oturmuş. Fırat Nehri üzerinde yer alan köyün isim de bir hayli enterasan. Köyün ismi zaferle sonuçlanan bir yarıştan geliyor. Birgün köyün yaşlılarından biri komşu köylerden biriyle yarışıyor. Camışlarla yapılan yarıştan galibiyetle ayrılan köyün adı Eyn El Camûs olarak kalıyor. 

Karar mekanizmalarında kadınlar da söz sahibi

Eyn El Camûs köyünde yaşayan herkes tarım ve küçükbaş hayvancılıkla uğraşıyor. Komünal yaşamın hakim olduğu köyde kadın ve erkek eşitliği göze çarpıyor. Traktör kullanan, arazisini eken, süt sağan, hayvanlarına gerekli bakımı yapan ve daha birçok işte çalışan kadınlar aynı zamanda idari, örgütsel ve siyasi parti çalışmaları yürütüyor. Karar alma mekanizmalarında da yer alan kadınlar, pek çok konuda söz sahibi. Eyn El-Camûs köyündeki birçok kadın topluluklara, meclislere ve siyasi partilere de katılıyor.

.
Farida El-Nasir

Ortak yaşama güveniyoruz

Kadınlardan Farida El-Nasir 55 yaşında ve 20 yıldır traktör kullandığını söylüyor. Köyün tüm işlerinin kadınlardan sorulduğunu belirten Farida El-Nasir, “20 yıl traktör sürdüm, çocuklarım büyüyene ve iş sahibi olana kadar çalıştım. Kız çocuklarıma da traktör sürmeyi, hayatın zorluklarıyla yüzleşmeyi öğrettim. Köyümüzdeki herkes kadın ve erkek arasındaki ortak yaşama güveniyor. Bazı erkekler yurtdışında çalışıyor, bazı kadınlar köy içinde çalışıyor ve sadece traktör sürmekle ilgili değil tüm sorumlulukları üstleniyor. Kadınlarımız kırsal hayatımızda ihtiyacımız olan tüm köy makinelerini kullanıyor. Köyümüzün halkı her işi kadınların yapmasından gurur duyar. Kırsaldaki kadınlar güçlü bir kişiliğe sahiptir ve hayatın her alanında erkeklerle iç içedir" diyor.

.
Fayda Mihemed Şêx

Yönetme yeteneği aynı

Fayda Mihemed Şêx, ise 55 yaşında ve iki yıl önce eşinin hastalanmasıyla traktör kullanmayı öğrendiğini ifade ediyor. Birçok işin üstesinden geldiğini söyleyen Fayda Mihemed Şêx, “Yaşlılığıma rağmen hala traktör kullanıyorum, çünkü oğlum hala küçük ve kız çocuklarım okula gidiyor. Çocuklar okuldan sonra bana çiftçilik ve tarım makineleri kullanma konusunda yardımcı oluyorlar. Eşim ölmeden önce birlikte çalışıyorduk. 

Köylerde çalışan kadın sayısı her zaman daha fazladır. Cinsiyet farkı gözetmeksizin dayanışma içinde yaşıyoruz ve bazı toplumların aksine kız çocuğu doğurmak sorun olmuyor, çünkü kadınların ev, iş ve tarımı yönetme yetenekleri erkeklerle aynı. Köyümüzdeki kız çocukları hem okuyor hem de çiftçiliği öğreniyor. Eli kalem tutan traktör sürebiliyor, çiftçilik yapabiliyor" diye belirtiyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.