Bitip tükenmez yağmurları, fıkralara konu olan cesaretli insanları ile çay ve mısır ekmeğinin başkenti olan Rize, HDP adayları ile dönüşümün arifesinde. 

HDP’nin genç kadın adayı Selda Karafazlı’yı Türkiye, adaylık başvurusu sonrası bazı akrabalarının onu reddettiği basın açıklaması ile tanıdı. Grafiker olan Karafazlı, ekolojik tahribattan kadın katliamlarına kadar Karadeniz’in sorunlarına çözüm üretebilecek tek partinin HDP olduğunu söylüyor. 


Çırpına çırpına öğreneceğiz

Türkiye’de politika yapmanın, özellikle de muhafazakar seçmeni ile bilinen bir kentte politik mücadele yürütmenin zorluğunun farkında olan Karafazlı’nın bu zorluğa karşı benimsediği düstur ise “Okyanustayız çırpına çırpına yüzmesini öğreneceğiz” sözü. 
Karafazlı, Karadeniz halkının yanlış tanıtıldığını belirterek, “Korkan, korku içinde olan bir hükümet var. Biz kendimize güveniyoruz. Eğlenceli, halaylı, horonlu bir seçim süreci geçireceğiz” diyerek kent halkından HDP’ye destek istedi.




Güneş Karadeniz’e doğuyor


HDP’nin kentten gösterdiği milletvekili adaylarından Turgay Köse de Karafazlı’nın tespitlerine katılarak şimdiye kadar evine, mahallesine gittikleri kişilerden olumsuz bir tepki görmediklerini söyledi. Karadeniz emekçilerinin sorunları ile baş başa bırakıldığını dile getiren Köse, “HDP’nin ilkelerini, ‘Büyük İnsanlık’ çağrısını iyi anlatmamız gerekiyor. Bize düşen çözüm yerinin HDP olduğunu göstermek. HDP’yle doğan güneşe Karadeniz’den sahip çıkıyoruz” diye belirtti. 

Hiçbir zaman yılmadı

Rize’nin birinci sıra adayı ise doğma büyüme Rizeli olan ve  
Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında Selahattin Demirtaş için kentte açtığı standa faşistlerin saldırması ile tanınan emekli öğretmen Necmettin Durmuş. 

Yıllardır sosyalist mücadele içerisinde yer alan ve öğretmenlik yaşamı boyunca muhalif kimliği nedeniyle sürekli sürgün hayatı yaşayan Durmuş, “Yaşadığım sürgünler, gördüğüm baskılar beni hiçbir zaman yıldırmadı. HDP, halkların barışı için güzel bir zemin yarattı. Bu zemini güçlendirmek bizlerin görevi” diye konuştu. 



Artvin’in Laz adayları

Poşa, Laz, Hemşin, Gürcü gibi farklı kimlik ve kültürlerin yaşadığı Artvin’de HDP’nin 2 adayı var. 

Kentte geçmiş seçim sonuçlarında AKP ve CHP hakimiyetine rağmen, özellikle devrimci geleneğiyle bilinen Hopa’dan başlanarak son cumhurbaşkanlığı seçimlerinde HDP’ye dönük bir ilgi oluştu. 
Adaylardan Recep Demirci, çiftçilik yapan Laz bir ailenin çocuğu. Demirci, Kürtlerin sorunları ile Karadeniz halklarının sorunlarının benzeştiğini belirterek, “Lazların, Hemşinlilerin de Kürtler gibi anadil sorunu var. Karadeniz’de bize yönelik baskı uygulamalarının altında yatan asıl neden de halkları bu konuda uyandırmamak. Karadeniz halkları da katledilmiş, Hemşinliler, Lazlar, Rumlar katledilmiş. Bugün Trabzon’da Rumca konuştuğunu söyleyen insan yok. Evlerinde gizli gizli konuşuyorlar ve hepimiz biliyoruz ki orada Rumlar var” diye konuştu. HDP’ye verilen her oyun, barışa verilecek destek anlamına geleceğinin altını çizen Demirci, “Gittiğimiz her ilde evde bunun anlatıyoruz ve anlattıklarımız karşılık buluyor. Bu yüzden de HDP, Karadeniz’de oy patlaması yapacak. Faşizmin barajları, Karadeniz’den yıkılacak” ifadelerini kullandı. 




3 günü pazarda

Uşak’ta 3 milletvekili adayı gösteren HDP, devletin pompaladığı milliyetçiliğe rağmen, adaylar seçim çalışmalarını büyük bir azimle sürdürüyor. 

HDP’nin yerel seçimlerde 800, Cumhurbaşkanı seçiminde ise 6 bin oy aldığı Uşak’ta aday gösterdiği Mustafa Kızıldağ, Ağrı’dan göç etmiş. Haftanın 4 günü seçim çalışmaları yürüten Kızıldağ, 3 gün de pazarcılık yaparak ailesinin geçimini sağlıyor. 

Partilerine yönelik saldırıları AKP’lilerin organize ettiğini belirten Kızıldağ, HDP’nin Uşak’ta da yükselişte olduğunu ifade etti. Kızıldağ, “Pazarda müşterilerim gelip beni tebrik ediyor” dedi. 


Çocuk gelin aday

Diğer aday Hanife Güzel ise, 13 yaşında zorla evlendirilmiş 3 çocuk annesi. Adaylığının gerekçelerinin başında kadın özgürlüğü geldiğini söyleyen Güzel, kentte Kürdistan’dan göç etmiş 20 bine yakın seçmen olduğunu dile getirdi. Bu kesimin yanısıra demokrat seçmenlerin de yüzünü HDP’ye döndüğünü dile getiren Güzel,  “Burada kapı kapı dolaşacağız, her seçmenin kapısını çalacağız. Uşak’ta HDP’yi var edeceğiz” diye belirtti. 


 DİHA/HABER MERKEZİ