Êzîdî kadınlar üzerinden kirli pazarlıklar yapılıyor

Kadın Haberleri —

YJŞ komutanlarından Viyan Hebabî

YJŞ komutanlarından Viyan Hebabî

  • YJŞ komutanı Viyan Hebabî, Êzîdî kadınları kendisi için siyaset malzemesi yapanların ve düşmana hizmet edenlerin Êzîdî olduklarını söyleyemeyeceklerini belirtti.

Êzîdî Genç Kadınlar Kongresi’ne katılan Yekîniyên Jinên Şengal (Şengal Kadın Birlikleri-YJŞ) komutanlarından Viyan Hebabî Rojnews’e konuştu. 

Êzîdî kadınlar asimile edilmek isteniyor

Êzîdî Genç Kadın Kongresi’nin önemine dikkat çeken Viyan Hebabî, Êzîdîlere yönelik gerçekleştirilen soykırım saldırısının ilk etabında kadınların hedef alındığını belirterek, Êzîdî kadınların   asimile edilmek istendiğini dile getirdi. Hebabî şöyle dedi: “Her zaman kadın kişiliğini kırmaya kadını soykırıma uğratmaya çalışmışlardır. İktidar güçlerinin kadına biçtiği kölelik rolünü biz Êzîdî kadınları şahsında gerçekleştirmeye çalıştılar.”

Kongre güçlü bir çıkış

İktidar güçlerinin kadına yönelik saldırılarına ve asimilasyonuna karşı Êzîdî Genç Kadınlar Kongresi’ni güçlü bir çıkış olarak değerlendiren Viyan Hebabî, fermandan sonra Êzîdî kadınlarda büyük bir bilinç ve gelişmenin açığa çıktığını kaydetti.

Hebabî devamla şöyle dedi: “Her isteyen istediği gibi gelip biz kadınları katledemez, köleleştiremez. Bu kongre bunun en büyük kanıtı ve uyarısıdır.’

Düşmana yardım edenler Êzîdîyiz diyemezler

YJŞ komutanı Viyan Hebabî değerlendirmesinde KDP’den Irak milletvekili olan Viyan Dexîl’in İstanbul’da düzenlenen göç toplantısındaki açıklamalarına değindi. Dexîl’in açıklamalarına tepki gösteren Hebabî, “Düşmana yardım edenler, düşmanla beraber hareket edenler Êzîdî olduklarını söyleyemezler” dedi. “Halkımızın çıkarı için çalışanlara, halkımızın faydası için uğraşanlara her vakit elimizi uzatmaya ve birlikte mücadele etmeye hazırız’ diyen Hebabî, Êzîdî kadınlar şahsında Êzîdî halkına yönelik yürütülen kirli politikalar olduğunu belirtti. 

Dexîl, Êzîdî kadınları siyaset malzemesi yapıyor

Şengal halkının irade sahibi olmaması ve Êzîdî kadınların köleleştirilmesinin istendiğini ifade eden Hebabî şunları kaydetti: “Kadının kendisine olan inancını yok etmek istiyorlar. Bunun birçok örneği var. En gözle görünür olanı kendisini bir Êzîdî kadını olarak tanımlayan KDP milletvekili Viyan Dexîl’dir. Êzîdî kadın mücadelesinde en başta kendisini görüyor. Bunun öncüsü olduğunu iddia ediyor. Esasında Êzîdî kadınlarını kendisi için siyaset malzemesi yapıyor. İster kadın, ister erkek olsun en başta insan vicdanıyla hareket etmelidir. Soykırımdan geçmiş bir halkın değerleri üzerinden siyaset yapılmaz. Toplumuna yönelik saldırıların gelişmesine yol açmamalı bunu güzellemesi yapılmamalıdır. Kim Êzîdî toplumuna hizmet etmek, onun mücadelesine katkı sunmak istiyorsa bunu Şengal için yapmalıdır. Nitekim bugün Şengal çok yönlü bir yok edilme saldırısıyla yüz yüzedir. Êzîdî kadınları adına konuşanlar şunu iyi bilmelidirler, kendi toplumu üzerinden kirli pazarlık yürütenler diğer toplumlar içerisinde de kıymetlerini yitireceklerdir. Bize elini uzatanların ellerini tutmaya ve bu halk için ortak mücadele etmeye hazırız. Ama herkes iyi bilmelidir ki halkımız üzerinden pazarlık yapılmasına izin vermeyeceğiz.”

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.