
Kolombiya hükümeti ile barış görüşmelerini sürdüren Kolombiya Silahlı Devrimci Güçleri’nin (FARC) internet sayfasından yapılan açıklamada, tek taraflı olarak süresiz ateşkes ilan etme kararı verdikleri belirtildi. Açıklamada, 20 Aralık Cumartesi günü başlayacak tek taraflı ateşkesin devlet güçlerinin FARC gerillalarını hedef alması durumunda sona erebileceği uyarısı da yapıldı.
Hükümet ateşkese yanaşmıyor
FARC'ın daha önce yaptığı karşılıklı ateşkes çağrısı, Bogota hükümeti tarafından reddedilmişti. Gözlemciler, FARC'ın tek taraflı olarak ateşkes ilan etmesinin hükümet üzerinde baskı oluşturacağını belirtiyor. Zira, Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos, çözüm müzakerelerinin sürdürmekten yana olsa da karşılıklı ateşkese yanaşmıyor. Santos, FARC gerillalarının karşılıklı ateşkes halini yeniden silahlanmak ve yeniden gruplaşmak için kullanacaklarını savunarak, askeri faaliyetleri askıya almayı reddediyor. FARC ise kalıcı barış için ateşkesin şart olduğunda ısrarlı.
Müzakereler sürüyor
Küba'nın başkenti Havana'da iki yıldır devam eden müzakerelere rağmen ordu operasyonlarını sürdürüyor. Bu da hem FARC'ın hem de tabanının tepkisini çekiyor. 2012 yılında başlayan barış müzakereleri 50 yıldır süren ve en az 220 bin kişinin ölümüne, 5 milyon kişinin yerinden edilmesine neden olan çatışmaların sona erdirilmesi çabaları kapsamında yürütülüyor. Eylül ayında FARC'ın Kolombiyalı General Ruben Dario Alzate'yi alıkoyması üzerine Santos müzakereleri askıya almıştı. FARC'ın generali Kasım ayında serbest bırakması üzerine müzakereler yeniden canlandı. Hükümet ile FARC arasında barış görüşmelerinde bazı konularda anlaşma sağlanmış durumda. Ancak hala önemli meselelerde ilerleme sağlanmış değil.
BOGOTA