Diyarbakır Valiliği tarafından dün sabah Farqîn’e (Silvan) bağlı önce 13 köy ve mezrayı kapsayan “sokağa çıkma yasağı” ilan etti, ardından kapsamı genişletti. Yasakla birlikte 20’den fazla köy ve mezraya giriş çıkışlar yasaklanırken, bazı köylerde ev baskınları başladı. Son bir haftadır sık sık Malabadi Karakolu’ndan atılan top ve havan atışlarıyla yüzlerce dönümlük ormanlık alanın yakıldığı bölgede bulunan Dêrika Hemê Reşo, Malaelîkê, Dêrikamiqûrê, Siltêniyê, Xapa, Cîcika, Şevlera, Malabadê, Ferhend, Kanîsipî, Herşen, Taxikê, Kurbeyt, Baxçe, Sextê, Huseynka, Beynat, Tîrkevank, Mistika, Başimt köy ve mezralarında ilan edilen yasakla birlikte askeri operasyon başlatıldı. 

Binlerce asker, onlarca askeri zırhlı araç katılırken, çevre köylerdeki bazı korucuların da operasyonda yer aldığı öğrenildi. Heron hareketliliğinin yaşandığı bölgede bazı köylerde elektrik ve telefon şebekeleri kesildi.

Yasak kapsamına alınan bölgelerin dışına kadar taşan bu operasyonlar sonucu Dêrika Hemê Reşo (Düzalan) mahallesi-köyü kırsalında da çatışma yaşandı. Farqîn ilçe merkezinden bindikleri araçlarla silah seslerinin yükseldiği alana gitmek üzere yola çıkan çok sayıda yurttaş, Qeremûs ve Zorava köylerinde askerler tarafından durduruldu.

Yurttaşların geçişine izin vermeyen askerler, köye gitmeleri durumunda gözaltına alınacakları tehdidinde bulundu. 


Patlama sesleri

Dün öğleden sonra bazı köylerde şiddetli patlama sesleri duyulmaya başlandı. Alınan bilgilere göre 5 yurttaşın gözaltına alındığı Malaelîkê köyünde silah sesleri duyulurken, bölge geneline ise Malabadi Karakolu’ndan havan topları atıldı.

Operasyonlar sırasında askerlerin kendi aralarında “Köyleri yakacağız” gibi konuşmalar yaptığı da iddia edildi.

Ev baskınlarının yapıldığı Malaelîkê köyünde 2’si kadın 5 yurttaş gözaltına alındı.