EREM KANSOY / LONDRA
Londra’da gelenekselleşen Zilan Kadın Festivali’nde kadınlar, bu yıl 15. kez buluştu. Demokratik Kürt Toplum Merkezi Haringey binasında 2 gün süren festival büyük ilgi gördü. Bu yılki organizasyon ve festivalin içeriği YPJ şehidi Anna Campbell’e adandı.
Roj Kadın Meclisi tarafından büyük emeklerle hazırlanan festivalde ilk gün geniş katılımlı bir panel ve Anna Campbell’in mücadelesini anlatan bir sinevizyon gösterildi. İkinci gün ise güçlü yorumuyla Suna Alan ve Nadia sahne aldı, çocuklar ise tiyatroda oynadı.
Dernek bahçesinde de Heyva Sor ve Roj Kadın standlarda yöresel kıyafetler satışa sunarken, kadınlar gün boyunca kol kola halaya durdu.
6 Temmuz Cuma günü düzenlenen panelde, Anna Campbell’in teyzesi Victoria Bridges, Efrîn heyetinden Sara Glynn ve Julie Ward’ın da katılımıyla, işgalci Türk hükümetine karşı Efrîn kadın direnişi ve enternasyonalist dayanışma konusu ele alındı.
Daraltılmış yaşamı kabul etmiyorlar
Festivalin açılış konuşmasını da Bridges yaptı. Bridges konuşmasında, “Anna, yaşamını yitiren ilk Britanyalı değil, fakat ilk YPJ’li Britanyalıdır. YPJ ve Rojava’da devam eden kadın devrimi, bütün dünya kadınlarına örnektir. Kadınlar erkek egemen zihniyet içerisinde evde tutulmaya çalışılıyor. Kadınlar aslında sosyal yaşamda da yetenekli ve her alanın bir parçası olabiliyor, fakat tacize, tecavüze, şiddete uğramaya devam ediyor. Rojava’da kadın devrimi ve kadının değişimi somut bir şekilde görülüyor. Rojava’da genç ve yaşlı kadınlarla tanıştık. Bu kadınlar, devrime öncülük ediyor. Kooperatifleri çalıştıran, kendini eğiten ve geliştiren kadınları burada gördük. Rojava’da kadınlar yeniden bir toplum oluşturuyor. YPJ’li genç kadın savaşçılarla konuştuğumda bana daraltılmış bir yaşamı kabul etmediklerini, bu yüzden YPJ’ye katıldıklarını söylediler. Bu kadınlar evlerine döndüklerinde daha çok saygı ve değer görüyorlar” ifadelerine yer verdi.
Öcalan’ın özgürlüğü için de konuşulmalı
Efrîn Komitesi’nden Julie Ward ise, konuşmasında kadın mücadelesinde Kürt kadınlarının öncü isimler olduğunu ve dünyaya örnek olduğunun altını çizdi. Ward, şu vurgulara yer verdi: “Hazırladığımız kitabın tanıtımını Salı günü parlamentoda yapacağız. Bu kitap çok önemli. Benim gibi Rojava Devrimi’ni, kadın devrimini tanıyan insanlar için birçok şeyi belgeleyen ve öğreten bir kitap oldu. Britanya’da birçok siyasetçi ve gazeteci Öcalan’ın özgürlüğü hakkında konuşuyor, fakat bunun gündeme de getirilmesi gerekiyor. Yeni bir modeli aslında Öcalan yaratıyor. Fakat görüyorum ki bunu hayata geçirme konusunda ciddi eksiklikler de yaşanıyor. Kadın devrimi hızla devam ederken, bunun önünü açan ve yaratıcılarından olan Öcalan’ın serbest bırakılması da konuşulmalıdır.”
Halaylarla son buldu
Festivalin ikinci günü ise davullu-zurnalı-halaylı-türkülü geçti. Cumartesi günü düzenlenen festivalin son günündeki organizasyonda Suna Alan şarkılarıyla katılımcıları büyüledi. Ayrıca Berrin Çelik’in de katkılarıyla hazırlanan Kürtçe çocuk oyunu da Londra’da bir ilk oldu. Çocuklar tiyatro gösterisinde büyük alkış toplarken, programın sonunda ‘Anne ve Çocuk Defilesi’ de düzenlendi. Defilede Kürt yöresel kıyafetleri tanıtıldı.
YPJ’li Şehit Anna Campbell’e adanan 15. Zilan Kadın Festivali, Londra’da devrimci ve haklı mücadelelerinde öncülük yapan tüm kadınları tek çatı altında topladı.