
5-9 Temmuz tarihleri arasında İngiltere’nin başkenti Londra’da düzenlenen Avrupa’nın en büyük ‘Sol Festivali Marksizm 2012’ kapsamında „Türkiye, Kürt mücadelesi ve Yeni Ortadoğu“ başlıklı bir panel gerçekleştirildi.
Peace In Kurdistan Kampanyası tarafından organize edilen panelde Kürdistan Ulusal Kongresi’nin (KNK) İngiltere Temsilcisi Akif Wan ve Antropolog Dr. Felix Padel konuşmacı olarak yer aldı.
Panelin açılış konuşmasını Sosyalist Tarih Toplumu Örgütü Sekreteri David Morgan yaptı. Konuşmasına Türkiye’nin Ortadoğu’daki çelişkili tavırlarına işaret ederek başlayan Morgan, Ortadoğu’da bir yıldan fazla bir süredir devam edilen Arap Baharı olarak değerlendirilen halk direnişlerinde Kürtlerin de yer aldığını söyledi.
Batı, Kürdistan’ı neden görmüyor?
Hindistan’daki yerli halklar üzerine yaptığı çalışmalarının yanı sıra ile köylerin boşaltılıp barajların yapılmasıyla Kürtlerin kültürel bir soykırıma maruz bırakıldığını sık sık ifade etmesiyle bilinen Antropolog Dr. Felix Padel, konuşmasında öncelikle sansürlenen basına ve medya patronlarına değindi. Batı medyasında bile Kürtlere ilişkin yapılan haberlerde sansürün olduğunu ifade eden Padel şöyle konuştu: „Türkiye siyasi mahkum sayısı bakımında listelerin başında yer alıyor. Kürt bölgelerinde 4 binden fazla köy boşaltılırken, şehre göç eden Kürtler zor şartlar altında yaşıyor. Nasıl oluyor da tüm bunlar Batı basının ve medyasının dikkatini çekmez? Medya, zengin iş adamları ve şirketlerin himayesi altında. Türkiye Kürt bölgelerini bombalamak için Batı’dan silah alıyor. Unutmamak gerekiyor ki silah endüstrisi kapitalist ekonomi sisteminin en önemli gelir kaynağıdır. Böyle durumda hangi Batı devleti Türkiye’yi kaybetmek ister ki!“
Batı sömürü zihniyetinden farksız
Kürt tarih inkarının çok eskilere dayandığını belirten Padel, Mustafa Kemal’in kendi hakimiyetini kurana dek Kürtlere boş vaatlerde bulunduğunu, ancak egemenliğe geçer geçmez ise tam bir inkar politikasına girdiğini vurguladı. Türk devleti politikalarının Batılı sömürü zihniyetinden farksız olmadığını belirten Padel, onca baskı ve asimilasyon politikasına rağmen Kürtlerin „dirençli bir millet“ olduğunu ifade etti.
Padel’in ardından konuşmasını yapmak için mikrofonu alan KNK İngiltere temsilcisi Akif Wan şunları söyledi: „1920’lerde Kürdistan’ın parçalara bölünmesi siyasi bir karardır. Kürtlerin varlığı yıllarca inkar edildi. Son yıllarda Kürt diye bir halk vardır deniliyor ancak Kürtlerin kolektif haklarından halen söz edilmiyor. Kürt meselesini barışçı yollarla çözmekten yana olduğunu yinelemekten kaçınmayan PKK, defalarca ateşkes ilan etti ancak AKP bu adımları değerlendirmedi. Sayın Abdullah Öcalan sadece Kürtler için değil Türkiye ve Ortadoğu’daki tüm halkların demokrasi dönüşümünün gerçekleşmesi için önerilerde bulunuyor. Öcalan’ın sesine kulak vermeliyiz.“ Konuşmalardan sonra soru cevap bölümüne geçilirken, katılımcılar arasında hararetli tartışmalar yaşandı.
ÖZLEM GALİP/LONDRA