Açılışta konuşan Kayapınar Belediye Başkan Vekili Mahmut Dağ, "Yaşadığımız coğrafyada sanat sadece yaşamı güzelleştirmenin değil, aynı zamanda temel toplumsal mücadele ve direnmenin de temel bir göstergesidir. Sanat, estetik ve entelektüel birikim, temel toplumsal mücadele değerleriyle ortaklaştırılmadan, sanatçı ve sanat zalimlere karşı mazlumların yanında safını netleştirmeden sanat yaratımı gerçekte içi boş, insanlık değerlerinden uzak bir güzellik arayışından başka bir şey değildir" dedi.
Kürt Dil Haftası nedeniyle tüm halkların kendi anadiline sahip çıkması gerektiğini belirten Dağ, "Türkiye'den, Kürtlerin yaşadığı dört parçadan ve Avrupa'dan çok sayıda filmin; hayatın güzelleştirilmesine, eşit ve ortakça bir yaşama, savaşsız ve sömürüsüz bir dünyaya, doğayla barışık bir üretim ve paylaşım ilişkisine dair derdi olan muhalif yönetmenleri kentimizde festival aracılığıyla bir araya getirmiş olmaktan mutluyuz ve gururluyuz" diye konuştu.

Gösterimler Roboskî için
Daha sonra söz alan Festival Direktörü İlhan Bakır ise, "2. Filmamed Belgesel Film Festivali'nin yarışma bölümü için 62 film başvuruda bulundu. Festival ön jürisi bu filmlerden 18 tanesinin yarışma bölümüne alınmasına karar verdi. Ancak festival boyunca 34 belgesel filmi Roboskî'de savaş uçakları tarafından bombalanarak öldürülen ve cenazeleri katırlar özerinde taşınan 34 köylüyü anma adına gösterimi yapılacaktır" bilgisini verdi.
Konuşmaların ardından Dicle-Fırat Kültür Merkezi erbana grubu ve folklor ekibi sahne aldı. Gece verilen resepsiyon ve ‘Denge Derî’ belgesel filmin gösterimiyle sona erdi. Festival filmleri, 26 Mayıs tarihine kadar Cegerxwin Gençlik ve Kültür Merkezi'nde gösterilecek. Gösterimlerin ardından dereceye girecek belgesel filimler yapılacak bir törenle ödüllendirilecek.

DİHA/AMED