Filmi Hamburg’da kendisi hapiste

Haberleri —

ZAHİT EKİNCİ / HAMBURG

Almanya’nın Hamburg kentinde düzenlenen Kürt Film Festivali’nde yönetmen Zana Kibar ve Hicran Uzun’un „Sur Ax u Welat“ filmi yoğun ilgi gördü. Kibar, kendisiyle birlikte yönetmenlik yapan Hicran Uzun’un siyasi düşüncelerinden dolayı hapiste olmasından kaynaklı festivalde olmadığını ifade etti.

Hamburg Kürt Film Festivali Ankara Uluslararası Film Festivali’nde 6 dalda ödüle layık görülen Renksiz Rüya (Hewno Bereng) adlı film ile sona erdi. Yönetmenliğini Mehmet Ali Konar’ın üstlendiği film 90’lı yılların karanlık politik olaylarını 12 yaşındaki bir Kürt çocuğun gözüyle anlatıyor.

31 Ekim ve 4 Kasım tarihleri arasında yapılan festivalde gösterilen yönetmen Veysi Atay’ın yaptıgı ‘’Kuyu-Bîr“ isimli film Cumartesi Anneleri’ne ithaf edildi.

   

Sur’a ışık tutan yönetmen hapiste!

Yönetmen Zana Kibar ve Hicran Uzun’un „Sur Ax u Welat“ Sur direnişine ışık tuttu. İzleyicilerden gelen soruları yanıtlayan yönetmen Kibar kendisiyle beraber bu çalışmada yönetmenlik yapan Hicran Uzun’un siyasi düşüncelerinden dolayı hapiste olmasından kaynaklı festivalde olmadığını ifade etti.

Sur’un belgeselinin gösterdiği sinemaların OHAL gerekçesiyle 2 kez polis tarafından basıldığını hatırlatan Zana, „ülkenin tarihinde Sivas katliamı gibi pratikleri gözönünde bulundurunca kimseye zarar gelmesin diye çıktık. Sur’un yüzde sekseni istimlak edilmiş durumda. Direniş esnasında sağlam kalan birçok evde daha sonra yıkıldı„ dedi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.