
ABD’nin Oklahoma eyaletini vuran kasırga, Oklahoma City ve Moore kentlerini haritadan sildi. Şiddetli fırtınada dolayı onlarca bina yerle bir oldu. Hızı saatte 320 kilometreye varan hortum nedeni ile yıkıntıların kapladığı otoyollar, araçlar ve bölgedeki çok sayıda çiftlik kullanılamaz hale geldi. Birden çok hortumun etkili olduğu Oklahoma’da enerji nakil hatları da büyük ölçüde zarar görmüş durumda. Kent polis müdürü Cexter Nelson, yıkılan elektrik direkleri ve patlayan doğalgaz borularının bir tehdit oluşturduğunu söyledi. Yetkililer, 50 bine yakın haneye elektrik verilemediğini belirtiyor. Fırtınadan dolayı en az 20’si çocuk 91 kişi yaşamını yitirirken, yine 45’i çocuk 230 kişi de yaralandı. Yetkililer ölü sayısının artmasından endişe edildiğini açıkladı. Yıkılan birçok okulun enkazın altında onlarca çocuğun kaldığı açıklandı. Arama kurtarma ekiplerinin yoğun çalışması sonucu enkaz kaldırılarak onlarca çocuk kurtarılırken, Moore kentinde yıkılan okulun enkazının altında 7 çocuk cesedi çıkarıldığı duyruldu.
Afet bölgesi ilan edildi
Hızı zaman zaman saatte 320 kilometreyi bulan ve 3,5 kilometre genişliğe ulaşan hortumun vurduğu bölgeleri afet bölgesi ilan edildi. ABD Başkanı Barack Obama, eyalet ve yerel imkanların federal olanaklarla desteklenmesini istedi.
Kasırgayı yaşayanlar, korku dolu anları yaşadıklarını söyledi. Yıkılan okulun enkazının altında saatlerce kalan 7 yaşındaki bir kız çocuğu yaşadığı korkuyu “Işıklar söndüğünde müzik dersindeydik ve hemen sıranın altına saklandım. Pencereden yağmurun geldiğini gördüm. Kasırga içeri girdiğinde çok korkmuştum ve sıralardan birine tutunuyordum. Sırt üstü düştüm ve toz gözlerimin içine girmeye başladı. Sıralar üzerimize düşmüştü ve öğretmenimiz bir tanesinin altında sıkışmıştı. Birisinin yardımıyla çıkabildi çünkü ayağı sıranın altında kalmıştı” şeklinde ifade etti.
Euronews’in geçtiği bir haberde de evi hortumda yerle bir olan bir genç ise yaşadığı durumu “ölüyor olduğumuzu düşündüm” olarak anlattı.
OKLAHOMA CITY