Fabius, NSA'nın dönemin cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediği iddialarıyla ilgili ABD'nin Paris Büyükelçisi Jean Hartley ile Dışişleri Bakanlığı'nda yaptığı görüşmeden sonra basına kısa bir açıklamada bulundu. Dinlemelerin kesinlikle kabul edilemez olduğunu belirten Fabius, "Dinlemelerin hala devam edip etmediğini öğrenmek istiyoruz" dedi. Fabius, müttefiklerin birbirini dinlemesinin ise hiçbir gerekçesinin olmadığını da ekledi.


Hollande Obama'ya sordu 

Öte yandan, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande ile ABD Başkanı Barack Obama telefonda görüştü. Görüşmede Obama’nın, müttefikler arasında "kabul edilemez" bulduğu telefon dinlemelerinin geçmişte kaldığı konusunda Hollande’a güvence verdiği bildirildi. 

Fransız istihbarat servisleri temsilcilerinin de yakın bir tarihte iki ülke arasındaki istihbarat ilişkilerini görüşmek üzere ABD’ye gideceği ifade edildi.


Yeni belgeler yolda

WikiLeaks internet sitesi tarafından önceki gün kamuoyuna duyurulan "Elysee Casusluğu" isimli raporda, NSA'nın 2006-2012 yılları arasında Fransa cumhurbaşkanları Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy ve François Hollande'ı dinlediği ortaya çıkmıştı. Fransız hükümetinin büyük tepkisini çeken dinleme skandalına dair WikiLeaks'in önümüzdeki günlerde yeni belgeler yayımlacağı da belirtiliyor. 


 PARİS