Bir genç hayatını kaybetti
21 yaşındaki aktivist Rémi Fraisse, 25 Ekim’i 26 Ekim’e bağlayan gece, ülkenin güneyindeki Sivens Ormanı'nın yok olmasına yol açacak baraj projesine karşı işgal eylemine jandarmanın gaz bombalarıyla saldırması sonucu hayatını kaybetmişti. Soruşturmada, gencin jandarmanın attığı gaz bombası sonucu öldüğü kesinleşmişti. Gencin ölümü sonrası Fransa'da protesto gösterileri düzenlenmişti. Çevreci gencin ölümü, hükümete dışarıdan destek veren Yeşil ve Çevresi Parti ile iktidardaki Sosyalist Parti arasında da krize dönüşmüştü.
Kararı İçişleri Bakanı açıkladı
Tepkiler üzerine Fransa İçişleri Bakanlığı 28 Ekim’de devlet güçlerinin gaz bombası kullanımının bir süreliğine askıya alındığını açıklamıştı. Önceki gün ise İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, gaz bombası kullanımının tamamen yasaklandığını duyurdu. Cazeneuve, düzenlediği basın toplantısında, Rémi Fraisse'nin ölümüyle ilgili müfettişlerin hazırladığı raporları incelediğini belirterek, "Bu tür bir bombanın kullanımı, 21 yaşında genç bir insanın ölümüne yol açtı. Böyle bir olayın tekrarlanmasını istemiyorum ve bu yüzden kamu düzenini sağlamak için güvenlik güçlerinin bu bombayı kullanmasını yasaklıyorum" ifadesini kullandı.
Hangi gaz bombaları yasaklandı?
Fransa’da jandarma "F” adı verilen göz yaşartıcı ve “OF” adı verilen göz yaşartıcı olmayan saldırı amaçlı el bombaları kullanıyor. Bu bombalar, yüksek oranda TNT içerdiği için yakıcı özelliği çok yüksek. İçişleri Bakanlığı, bu bombaların kullanılmasını tamamen yasakladı. Polis ise "GLI" adı verilen göz yaşartıcı anlık gaz bombaları ve “GI” adı verilen anlık gaz bombaları kullanıyor. Bu iki bomba çeşidi, jandarmanın kullandığı “saldırı amaçlı” olarak nitelen gaz bombalarından çok daha az etki yaratıyor. İçişleri Bakanı Cazeneuve, bu bombaların kullanımını da Rémi Fraisse soruşturması süresince askıya aldı. Ancak bu bombalar tamamen yasaklanmadı, sadece kullanımının sınırlanması için birçok kural getirildi.
PARİS