Fransa ile Nijer arasında ipler koptu

Dünya Haberleri —

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron

  • Nijer'de askeri yönetim, hava sahasını ticari uçuşları da kapsayacak şekilde Fransa'ya kapattı. Makron Fransız kanallarının ortak yayınında yıl sonuna kadar Nijer’deki tüm Fransız lejyonlarının Fransa’ya döneceğini açıkladı.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin Nijer'deki askeri varlığına son vereceğini ve büyükelçisini ülkeden çekeceğini duyurdu. TF1 ve France 2 kanallarının ortak yayınının konuğu olan Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Itte'nin Fransa'ya geleceğini ve Nijer'deki Fransız askerlerin yıl sonuna kadar koordineli şekilde Fransa'ya döneceğini duyurdu. Fransız askerleri geçtiğimiz yıllarda Mali ve Burkina Faso'daki darbelerin ardından bu ülkelerden çekildi.

Fransa’ya hava sahasını kapattı
Nijer yönetimi, hava sahasını ticari uçuşları da kapsayacak şekilde Fransa'ya kapattığını duyurdu. Afrika ve Madagaskar'da Hava Seyrüsefer Güvenliği Ajansının (ASECNA) internet sitesinde paylaşılan açıklamada, Nijer hava sahasının, Air France filosu ve Fransa tarafından kiralanan uçaklara kapatıldığı bildirildi.
Macron'nun açıklamasının ardından başkent Niamey’deki Fransız askeri hava üssü önünde toplanan askeri yönetim destekçileri, Fransız askerlerinin ülkeden ayrılmasını talep ederek Macron aleyhine slogan attı.

Diplomatlar ve askerler dönecek
Macron, ulusal televizyona verdiği bir mülakatta: "Fransa büyükelçisini geri getirmeye karar verdi ve önümüzdeki saatlerde büyükelçimiz ve birkaç diplomat Fransa'ya dönecek." dediğini aktardı. "Nijer yetkilileriyle askeri işbirliğimize de son vereceğiz." diyen Macron, askerlerin muhtemelen yıl sonuna kadar kademeli olarak çekileceğini kaydetti. Fransa'nın Nijer'deki askeri varlığının o dönemde bu ülkenin hükümetinden gelen bir talebe karşılık olduğunu ifade etti. 
Nijer'de yaklaşık 1,500 asker bulunduran Fransa, yeni cuntanın büyükelçisinin ülkeyi terk etmesi yönündeki emrini defalarca reddetmiş ve Fransa'nın darbe liderlerini meşru olarak tanımadığını söylemişti. PARİS

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.