Fransa'nın harekete geçmesi için daha ne lazım?

Dünya Haberleri —

.

.

  • Fransız Le Journal de Dimanche gazetesi, Belçika’nın elinde bulunan gizli bir belgeye dayandırdığı haberinde Türkiye’nin Paris büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın Paris Katliamı’ndaki rolüne, Türk casus hücreleri ve eylemlerine yer verdi.

 

Fransız Le Journal de Dimanche gazetesi, eski MİT müsteşar yardımcısı olan Türkiye’nin Paris büyükelçisi İsmail Hakkı Musa’nın 9 Ocak 2013 Paris Katliamı’ndaki rolüne, Türk casus hücreleri ve eylemlerine ilişkin geniş bir habere yer verdi. Gazete haberini Belçika’nın elinde bulunan gizli bir belgeye dayandırdı. 

.

Paris katliamının bağlantılarına ilişkin ortaya çıkan belgeler ve itiraflarla birlikte yeni bir soruşturma başlatıldı. Bu soruşturmaya katkı sunan temel ayaklardan birini Belçika’daki suikast teşebbüsü oluşturuyor. Haziran 2017’de Belçika polisi üç şüpheli şahsı, Kürt örgütlerin verdiği bilgiler doğrultusunda durdurmuştu. Bu olay Paris’teki soruşturmanın yeniden başlamasına önemli katkı sunmuştu. Zira durdurulan araçtaki üç kişi, KONGRA GEL Eşbaşkanı Remzi Kartal’a suikast planlıyordu. Dosyaya yakın kaynaklardan alınan bilgilere göre Belçika polisi Paris’teki üst düzey bir Türk diplomatın bu faaliyetleri koordine ettiğinden şüphe ediyor. Bu dosyaya ilişkin ortaya çıkan yeni bilgiler, koordinatörün İsmail Hakkı Musa olduğunu gösteriyor.

Güçlü şüpheler var

Fransız Le Journal de Dimanche gazetesi, Belçika’nın elinde gizli tutulan bir belgede Türk casus hücreleri, eylemleri ve Musa’nın rolüne ışık tutulduğunu belirtiyor. Gazeteye göre, bu belge Türk istihbarat teşkilatının Paris katliamına karıştığına dair güçlü şüpheleri de yeniden canlandırdı. Journal de Dimanche, bu gizli belgede İsmail Hakkı Musa’nın adının birçok kez geçtiğine dikkat çekiyor. Belgeye göre, Remzi Kartal’a suikast teşebbüsünde bulunanlar da İsmail Hakkı Musa ile bağlantılıydı. Soruşturma dosyasında, Belçika’daki suikast teşebbüsü ekibinde bulunan Zekeriya Çelikbilek’in ekip üyesi Hacı Akkulak’a, özel bir görüşme sırasında Paris’te üç Kürt kadın devrimcinin katledilmesinde de rol oynadığını söylediği belirtiliyor.

MİT itiraflarına yer verildi

Gazete, Paris katliamındaki MİT bağlantılarını da yeniden ele alırken, PKK tarafından 2017’de yakalanan üst düzey MİT mensuplarının itiraflarına da yer verdi. Gazete son olarak eski askeri istihbarat şefi İsmail Hakkı Pekin’in şubat ayında CNNTürk’teki Paris katliamı itirafı ve yeni cinayet çağrısını hatırlattı.

Herkes biliyor fakat susuyor

Gazeteye konuşan üç kadın devrimcinin aile avukatı Antoine Comte, “Bu davada, herkes Türk istihbarat servisinin rolünün merkezi olduğunu biliyor (…)  Ancak iktidar sessizliğini koruyor. Bu kabul edilemez. Ayrıca ikinci suç duyurusunda ajanların tüm Avrupa’da aktif olduğunu gösteriyoruz. MİT’in bu cezasızlığı tamamen siyasi yetkililerden kaynaklı. Skandal da buradadır” diyor.

Görev süresi dolmuş!

Paris Büyükelçiliğinden önce MİT müsteşar yardımcılığı yapan ve Hakan Fidan’a en yakın isim olan İsmail Hakkı Musa, hakkındaki şüphelerin giderek güçlendiği ve Türkiye’nin de Fransa ile yeniden ilişkilerini düzeltme arayışında olduğu bir dönemde, dört yıllık görev süresinin dolduğu duyuruldu.

ANF/BRÜKSEL

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.