FT, kara parayı sorguladı

  • Financial Times (FT), Türkiye’de cari açığın finansmanında kullanılan kaynağı belirsiz 24,4 milyar doları sorguladı.

 

Merkez Bankası'nın (TCMB) açıkladığı verilere göre, kaynağı belirsiz para giriş ve çıkışlarını gösteren ‘net hata ve noksan' kaleminde yüksek seviyeler korunmaya devam ediyor. Hafta başında açıklanan Temmuz ayı ödemeler dengesi verilerine göre; Ocak – Temmuz döneminde 36,7 milyar dolarlık cari açık oluşmuş, bu açığın yaklaşık 24,4 milyar doları net hata ve noksan kalemiyle finanse edilmişti. Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 10,2 milyar dolar olarak gerçekleşmişti.

Küresel yatırımcıların son 10 yılda Türkiye’den büyük bir çıkış gerçekleştirdiği belirtilen Louis Ashworth imzalı yazıda, TL’deki değer kaybının ve büyük ölçekli çıkışların ülkenin döviz rezervlerine olumsuz etki ettiği hatırlatıldı. Yaratılan açığın kaynağı belirsiz para ile finanse edildiğinin altı çizilen yazıda bu paranın kaynağı soruldu.

Capital Economics’ten Liam Peach’in analizlerine de yer verildi. Peach'in değerlendirmesi şöyle:“Gerçek şu ki, net hata noksan kalemini neyin harekete geçirdiğini bilmiyoruz. Bu kalem gerçekte, altın satışları, döviz ve hizmet ticaretinin yanlış kaydedilmesi veya kaçakçılık gibi pek çok şeyi yansıtıyor olabilir. Ancak büyük bir sermaye akışı olduğunu tahmin ediyoruz. Neler olup bittiğini tam olarak bilmek zor ama bu kalemin bu yıl cari işlemler açığına önemli bir destek sağladığı açık. Bu akışların tersine dönmesi durumunda Türkiye’nin rezervleri tekrar düşebilir.”

BlueBay Asset Management analisti Timothy Ash ise Rus etkisine işaret etti. Türk bankalarının diğer ülkelerin dışladığı Rus parasını kabul etmekten oldukça mutlu olabileceğini belirten Ash, şunları söyledi: “Erdoğan, son aylarda Türkiye’nin Rusya ile daha yakın ticari ilişkiler kurması ve aynı zamanda Ukrayna savunması için çok önemli olan insansız hava araçlarını tedarik etmesiyle elinden gelenin en iyisini yaptı.”

Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçen hafta yaptığı açıklamada, “Merkez Bankamızda dikkat ederseniz bir defa rezerv yükselmeye başladı. Bu tabii döviz rezervi noktasında bizim rahat hareket etmemizi sağlamış oluyor. Bu konuyla ilgili de şu anda birçok dost ülke gerekli desteklerini sağ olsun veriyorlar” demişti.   LONDRA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.