Yine Türkiye yine kara para

Dünya Haberleri —

ABD Hazine Bakanlığı

ABD Hazine Bakanlığı

  • ABD Maliye Bakanlığı, Kudüs Gücü ve Hizbullah'a "kritik mali destek" sağladığı gerekçesiyle Türkiye ve Lübnan merkezli üç kuruluş ve bir kişiyi yaptırım listesine aldı.

ABD Maliye Bakanlığı, İran Devrim Muhafızları ve Hizbullah’ın finansmanı için oluşturulan kuruluş ve kişileri hedef alan yeni yaptırım açıkladı. Bakanlığı’nın açıklamasına göre yaptırım listesine alınan şirketlerden biri Türkiye’de bulunan Mira İhracat İthalat Petrol adlı şirket. İnternet sayfalarından petrol tankaları ve ekipmanlarını temizleyen bir şirket görünümündeki firmanın bu boyutta gelir giderlerinin olması dikkat çekti. 
‘Kritik mali destek’ tanımlaması yapılan gerekçelendirmede, ABD Maliye Bakanlığı’na bağlı Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), Türkiye ve Lübnan’da bulunan üç şirket ve bir kişinin, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü ve Hizbullah’ın finansman  şebekesine finans sağladıkları gerekçesiyle yaptırım listesine alındığını açıkladı.

‘Terör finansmanı’
Bu kişi ve şirketlerin, İran mallarını satarak yüz milyonlarca dolar gelir elde ettikleri ve bu satışların Kudüs Gücü ve Hizbullah’ın bölgede devam eden faaliyetlerinin finansmanında kullanıldığı aktarıldı. Bakanlık, Türkiye’deki Mira İhracat İthalat Petrol şirketinin “terör örgütlerinin maddi olarak desteklenmesinde önemli bir kaynak sağladığı”nı ifade etti. 
Mira şirketinin, küresel piyasada İran mallarını satın aldığı, bu malların taşımacılığını yaptığı ve sattığı belirtildi. Şirketin faaliyetlerinin merkezi İran’da bulunan ve ABD’nin yaptırım listesinde olan Hizbullah’ın maddi destekçisi Ali Kasir adlı kişi tarafından denetlendiği; Mira’nın satışlarından elde edilen karların Hizbullah’la paylaşıldığı kaydedildi.

Türkiye-Lübnan hattı
Şirketin CEO’su ve sahibi olduğu belirtilen İbrahim Telal El Uveyir’in ‘İbrahim Ağaoğlu’ takma ismini kullandığı belirtildi. “Lübnan’daki şirket İran Devrim Muhafızları idaresi altında faaliyet gösteriyor.” Açıklamaya göre Lübnan’da bulunan ve Hizbullah’la bağlantılı olduğu belirtilen Yara Offshore SAL adlı şirketin de yaptırım listesinde bulunan gemileri kullanarak, İran mallarının satışını kolaylaştırdığı ve Suriye rejiminin bu şirkete milyonlarca dolar ödeme yaptığı kaydedildi.
Merkezi Lübnan’da bulunan Hydro Company for Drilling Equipment Rental’ın, milyonlarca dolar değerindeki İran mallarının Suriye’ye sevk edilmesini sağlayarak, İran Devrim Muhafızları Kudüs Gücü’nün finanse edilmesinde rol oynadığı gerekçesiyle yaptırım listesine alındığı ifade edildi. WASHINGTON

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.