Zirve sonrasında yayınladıkları ortak bildiride Ukrayna’nın doğusundaki krizin bitmesi için Moskova yönetiminden somut atımlar atmasını isteyen G7 liderleri, “Eğer olaylar gerektirirse, hedef odaklı yaptırımları yoğunlaştırmaya ve Rusya’ya daha fazla bedele mal olacak önemli ek kısıtlayıcı önlemleri düşünmeye hazırız” dedi.

G7 liderleri Rusya’dan; Ukrayna’da yapılan devlet başkanlığı seçim sonuçlarını tanımasını, Ukrayna sınırındaki askeri güçlerini tamamen çekmesini, sınırdan silah akışının ve militan geçişinin durdurulması ve Rusya’nın ayrılıkçı silahlı gruplar üzerindeki etkisini kullanıp, bu grupların silah bırakmasını ve şiddete başvurmaktan vazgeçmesini sağlamasını talep etti.

Merkel’den ultimatom

Zirveden sonra bir açıklama yapan Almanya Başbakanı Angela Merkel,  “Ukrayna’da daha fazla istikrarsızlığı kaldıramayız. Çözümlenmesi gereken sorunlarda ilerleme olmazsa, üçüncü aşama yaptırımlar, hatta ağır yaptırımlar masada dedi ve bankacılık ve savunma gibi Rus sanayisine de yaptırımlar uygulanabileceği uyarısında bulundu.
Merkel “Ukrayna’da seçimler gerçekleşti. Biz Normandiya’da Rusya Devlet Başkanı ile önümüzdeki görüşmede Ukrayna’daki durumun tırmandırılmaması gerektiği konusunda ona sinyal göndereceğiz. Olmazsa biz ileride üçüncü etap yaptırımların getirilmesi olanağını yeniden görüşeceğiz” dedi.
ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, Kanada, Japonya ve İtalya’dan oluşan G7 grubu, Rusya’nın da dahil olmasıyla G8 adını almış, ancak Ukrayna krizi ve Kırım’ın ilhakının ardından Rusya’nın üyeliği askıya alınmıştı. Rusya’nın Soçi kentinde yapılması planlanan G8 zirvesi, Rusya’nın ihracının ardından Brüksel’de G7 olarak düzenlendi.

BRÜKSEL