‘Garibe can fedaydı’

Kadın Haberleri —

.

.

  • Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde gardiyanlar tarafından katledilen Garibe Gezer’in ölümünün üzerinden bir yıl geçti. Garibe’nin annesi Halime Gezer, “Kızımı cezaevinde öldürdüler, sonra kendini öldürmüş dediler. Benim kızım çocuk değildi. Garibe can fedaydı. Kendini öldürmedi” dedi.

Garibe Gezer’in cezaevinde işkence ile katledilmesi üzerinden bir yıl geçti. Sürgün edildiği Kandıra 1 Nolu F Tipi Kapalı Cezaevi’nde uğradığı cinsel ve fiziki işkence sonucu Garibe Gezer 9 Aralık 2021’de gardiyanlar tarafından katledildi.

‘Yaşadıklarım duyulsun’

2016 yılında Kütahya’da okuyan ablasının yanına gittiği sırada Mêrdîn'in Kerboran (Dargeçit) ilçesindeki sokağa çıkma yasakları gerekçe yapılarak gözaltına alınan Garibe tutuklanarak önce Mardin ardından sırasıyla Şakran, Tarsus, Kayseri ve Kandıra cezaevlerine sürgün edildi. Bu sırada devam eden mahkemece 21 yıl hapis cezası verilen Garibe, sürgün edildiği cezaevlerinde işkence ve kötü muameleye gördü. Cinsel saldırıya uğradı. Katledilmeden önce ailesine ve avukatlarına gönderdiği mesajda, “Yaşadıklarım duyulsun” diyen Garibe, katledildiği ana kadar direndi.

‘Delil yetersizliği’ iddiası

Kocaeli Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma başından itibaren “gizli” yürütüldü. Avukatların ve yakınlarının dosyaya erişmesine izin verilmezken, Kasım ayının son günlerinde savcılık “delil yetersizliği” iddiasıyla soruşturmada takipsizlik kararı verdi. 

Suyla kaplı bir odada tutuldu

Garibe’nin ablası Asya ve annesi Halime Gezer, Garibe’nin yaşadıklarını ve mücadelesini anlattı.

Garibe’nin aynı zamanda cezaevi arkadaşı olan ablası Asya, Garibe’nin tutuklanmasının ardından hak ihlallerine karşı İnsan Hakları Derneği’ne yaptığı başvuruları hatırlattı. Garibe’nin Tarsus’tan götürüldüğü Kayseri’de hücreye konulduğunu ve hak ihlalleri yaşadığını kaydeden Asya, buna karşı ölüm orucu eylemi yaptığını ve koğuşunu ateşe verdiğini belirterek: “Garibe hep direndi” dedi. Garibe’nin yaşadıklarını telefon görüşmesinde kendisine aktardığını dile getiren Asya, Garibe’nin zemini su dolu bir odada ıslak battaniye ile tutulduğunu ifade etti.

Kadın gardiyanlar cinsel saldırıda bulundu 

Garibe’nin kendisine işkence yapan isimleri vermesinden sonra Kandıra’ya sürgün edildiğini kaydeden Asya Gezer, Kandıra’da da tekli hücrede tutulduğunu, buna karşı defalarca dilekçe verdiğini ancak sonuç alamadığını ifade etti. Garibe’nin dilekçesine yazılı cevap istediği için darp edildiğini, yerlerde sürüklendiğini, süngerli odaya konulduğunu kaydeden Asya şöyle dedi: “Garibe 24 saat süngerli odada tutuluyor. Hem nefes darlığı hem de migreni vardı. O süreçte yine rahatsızlığı başlıyor. Yine hücreye götürüldüğünü, psikologun kendisini tehdit ettiğini, kadın gardiyanlar tarafından cinsel tacize maruz kaldığını belirtmişti. ‘Ben bir kişiydim ama 10 kişi beni darp etti. Erkek gardiyanlar postallarla boynuma bastı’ demişti. Zaten ellerini bükmüşlerdi, yerde kıvırmışlardı. Garibe zaten bu taciz meselesini bir türlü kabullenemedi. O dönemde psikolojisi baya kötü olmuştu. Yere baktığında kan içinde olduğunu gördüğünü söylemişti(…)” diye anlattı.

‘Ben baş eğmem’

Garibe’nin gördüğü işkencelerin bilinmesini istediğini belirten Asya, “Ben bu kadar sıkıntı yaşadım. Bilinsin. Benim şahsımda belki çok fazla arkadaş yaşadıkları bu hak ihlallerinden, bu darplardan, bu tacizlerden kurtulur. Özellikle biz kadınlar üzerinde bu kirli politika yürütülüyor. Kadınlar daha fazla darba, şiddete maruz kalıyoruz. Abla ben baş eğmem kesinlikle, cenazem çıksa bile ben baş eğmem onlara” diye aktardı. Son olarak Asya Gezer kardeşi Garibe’nin hakları için mücadeleyi sürdüreceğini kaydetti.

‘Kendini öldürmedi’

Oğlu Bilal Gezer’in sokak ortasında katledildiğini, Garibe’nin de cezaevine katledildiğini dile getiren anne Halime Gezer, oğlu Haşim’in de 6 yıldır cezaevinde olduğunu söyledi. Anne Gezer, “Kızımı cezaevinde öldürdüler, sonra kendini öldürmüş dediler. Benim kızım çocuk değildi. Garibe can fedaydı. Kendini öldürmedi. Yıldönümüydü. Dosyasını da kapattılar. Açığa çıkarmadılar. Üstünü kapattılar. Dosyasının üzerinde durulmasını istiyoruz. Adalet istiyorum. Kızımın hakkı ortada kalmasın. Çocuklarımız esirdir. Cezaevlerinin düzelmesini istiyoruz. Allah biliyor, biz çocuklarımızın yolunda geri dönmeyiz” dedi.

‘Kızımın hakkını arayacağım’

Garibe’nin yerde sürüklendiği görüntülerini hatırlatan anne Halime Gezer, “Öldürüldüğünü dünya biliyor. Devlet biliyor. Avrupa biliyor. Kesinlikle kendisini öldürmedi. Ağabeyinin davasını takip ediyordu. Ceza vermediler. Köpek, köpeğin etini yemez. Erdoğan hepsini seviyor. Birini cezaevinde öldürüyorlar. Susmayanı, dışarıda direneni öldürüyorlar” dedi. Kendisi de sokaklarda olan anne Gezer, “Ben çocuklarımın hukukunu arıyorum. Bu bedenim ayakta olduğu sürece, bir damla kanım olduğu sürece, kızımın hakkını arayacağım. Bırakmayacağım kızımın hakkı kaybolsun. Gasp edilmesine izin vermeyeceğim. Kızımın cenazesini de kaybedebilirlerdi. Parti sahip çıktı, bize gönderdi. Hiçbir zaman unutmam bunu. Bu yüzden devlete dost olmayız, Devletten bize dost olmaz” diye konuştu.

MA-MÊRDÎN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.