Gazeteci Ehmed’den 15 gündür haber yok

Rojnews Arapça Servisi Editörü Silêman Ehmed

Rojnews Arapça Servisi Editörü Silêman Ehmed

  • KDP güçleri tarafından Sêmalka Sınır Kapısı’ndan kaçırılan Rojnews Arapça Servisi Editörü Silêman Ehmed, 15 gündür rehin tutuluyor. 

 

Gazeteci Ehmed, 1 Ekim günü ailesini ziyaret etmek amacıyla gittiği Rojava’dan 25 Ekim günü Güney Kurdistan’a dönerken Pêşxabûr (Sêmalka) Sınır Kapısı’nda KDP güçleri tarafından kaçırıldı. KDP’ye bağlı Duhok Asayişi, 6 gün sonra yaptığı açıklamada, 5 yıldır Rojnews Arapça Editörü olan Ehmed’in gazetecilikle hiçbir alakası olmadığına ilişkin gerçeği yansıtmayan asılsız iddialar paylaştı. Açıklamada Ehmed’in kendileri tarafından kaçırıldığı itiraf edildi. Rojnews, akıbetine ilişkin bir an önce kamuoyunun bilgilendirilerek serbest bırakılmasını istiyor. 

Gazetecilerin haklarını korumaya dönük faaliyet yürüten METRO Merkezi’nin 16 Ocak 2022’de açıkladığı rapora göre; 2021’de Federe Kurdistan’da gazetecilere yönelik 431 ihlal yaşandı. Raporda, gazetecilerin 195 kez haber takibi yaparken engellendiği, 68 gazetecinin ekipmanına el konulduğu ve birçoğunun kırıldığı belirtildi. Ayrıca Rojnews muhabiri Wedat Hisên'in 13 Ağustos 2016’da katledildiği hatırlatıldı. 

Mahkemeler KDP’nin emrinde

MA’ya konuşan gazeteci Aziz Köylüoğlu, meslektaşları Ehmed'in yaşamından endişe duyduklarını belirtti. KDP talimatıyla mahkemelerin gazeteciler hakkında asılsız iddialarla dosya hazırladığını belirten Köylüoğlu, "KDP siyaseti, güncel anlamda AKP-MHP siyasetiyle paralel işleyen bir siyasettir. AKP-MHP, Özgür Basına yönelik nasıl bir siyaset yürütüyorsa KDP de egemenlik sahası içerisinde bulunan Hewlêr ve Dihok’ta benzer bir politika izliyor. Gazetecilere yönelik kaçırmalar oluyor. Wedat Hisên gibi gözaltında işkence ile öldürmeler oluyor. Guhdar Zebari örneğinde olduğu gibi cezası bitmesine rağmen farklı gerekçelerle yeni cezalar üretilerek tahliyeler engelleniyor. Şêrwan Şêrwanî gibi gazeteciler sırf bir yorum yaptı diye 6 yıldan fazla cezaevinde kaldı" örneklerini sıraladı. 

45 günlük gözaltı

Türkiye'de olduğu gibi Federe Kurdistan’da da mahkemelerin siyasetin denetiminde olduğunu belirten Köylüoğlu, şöyle devam etti: “KDP de mahkemeleri tamamen denetimi altına almış ve siyasal çıkarları için kullanıyor. Savcılar ve hakimler kendilerine gelen talimatlara göre karar veriyor. Bu anlamda sahte iddianameler yaratıyorlar. 45 gün boyunca gözaltında tutabiliyorlar. Türkiye’de 12 Eylül ve OHAL süreçlerinde bile 45 gün boyunca insanlar gözaltında tutulmuyordu. KDP, şu anda hiçbir tehdit olmamasına rağmen sırf bir eleştiri ya da bir haber yaptı diye bir insanı 45 gün boyunca gözaltında tutabiliyor. İşkence yapabiliyor.” 

Asılsız suçlamalar

Köylüoğlu, Ehmed'in "PKK üyesi olmak ve PKK adına çalışma yürütmek"le suçlandığını ama bu iddianın asılsız olduğunu vurguladı. Söz konusu suçlamanın Irak yasalarına da aykırı olduğuna işaret eden Köylüoğlu, "Irak yasalarına göre PKK yasadışı bir parti değil. Tam tersi Irak, PKK’nin buradaki varlığını kabul ediyor. Özellikle DAİŞ ile savaş sürecinde Irak eski Başbakanı Haydar Ebadi, PKK’ye teşekkür etmişti. Hatta şu anda KDP’nin başında bulunan Mesud Barzani de Mexmûr Mülteci Kampı'na gidip PKK’ye teşekkür etmişti. Yani güncel anlamda değişen siyaset var" dedi.

Hayatından endiye ediyoruz

Ehmed'in avukatları ve ailesiyle görüştürülmediğine dikkat çeken Köylüoğlu, şunları söyledi: "Hayatından endişe ediyoruz. Halep nüfusuna kayıtlı ve 5 yıldır Süleymaniye’de Rojnews’in Arapça servisinde editörlük yapıyor. KDP’nin izniyle Başûr’dan Rojava’ya geçti ve KDP’nin izniyle Rojava’dan Başûr’a geldi. Geçişine izin vermelerine rağmen böyle bir yöntem uyguladılar ve kaçırdılar. Şimdi nerede tutulduğunu bilmiyoruz. Dihok Asayişi, kamuoyunun baskılarından dolayı bir açıklama yapmak zorunda kaldı. Şimdiye kadar aile görüşüne izin vermiş değiller. Herhangi bir telefon görüşmesi yapılmış değil. Avukatların yanına gitmesine izin vermiyorlar. Durumu hakkında hiçbir bilgimiz yok." HEWLÊR

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.