Gazetelerden tuvale aktarılan yaşamlar

Kültür/Sanat Haberleri —

  • HDP Van Kadın Meclisi tarafından kentte düzenlenen “Kadın Doğa Kültür ve Sanat Festivali”nde resim sergisi açan Neşe Toprak ve Senan Doğan Dağdeviren’in eserleri oldukça ilgi gördü.

Tüm dünyayı saran koronavirüs salgını nedeniyle uzun bir süredir eserlerini sergileyememekten yakınan ressam Neşe Toprak, uzun zaman sonra bir kadın festivali ile başlamanın kendileri için son derece güzel olduğunu ifade etti. Toprak, “Kadın sanatçılar olarak bu festivalde yer aldık ve bunun gururunu da yaşıyoruz. Beş kadın sanatçı kendisini burada ifade etme, güncel konular üzerinden topladığı çalışmalarını sergileme şansı buldu. Gelen insanların çalışmalarımıza karşı ilgisi fazlaydı. Merak ettiler, çalışmalarımızı anlatmamızı istediler. Biz de anlattık ve bu bizim de hoşumuza gitti” dedi. 

Açlık grevine dikkat çekmek 

Açılan sergide dört eseri yer alan Toprak, gazete kağıtları üzerine yaptığı bu çalışmalarını cezaevlerinde açlık grevini sürdüren kadın tutuklulara ithaf ettiğini belirtti. Toprak, tablolarını gazete üzerine çizmesinin nedenini ise şöyle dile getirdi: “Olayları sadece kendi medyamızdan duyuyoruz. Yani başka medya alanları bunu gündemine almıyor. Biraz onu da içine katarak kadınların hem yaşadığı o zor koşulları hem de hiçbir sağlık, temizlik ve hijyen koşullarının olmadığı cezaevindeki mücadelelerine ithafen bu çalışmalarımı yaptım. Hem zor ama aynı zamanda çok güçlü olduğumuz bir fikirle ortaya çıktı bu çalışmalar.” 

Toprak, sergiyi gezici hale getirip, çalışmalarını Kürdistan’ın dört parçasında halkla buluşturmak istediklerini de kaydetti.

Öfkemi anlattım

Kavramsal sanatla ilgilenen ressam Senan Doğan Dağdeviren de eserlerinde sokağa çıkma yasaklarının yaşandığı süreçte yerle bir edilen Kürt kentlerine dair gazetelerde yer alan haberleri tuval üzerine aktardığını belirtti. Serginin, Kürt kimliğimden kaynaklı olaylara bakış açısını yansıtan bir nitelik taşıdığını eden Dağdeviren, çalışmalarının daha önce Pale Art Haus’ta ‘Rojev Bîr’ adıyla sergilendiğini paylaştı. “Çalışmalarımı resmederken açıkçası daha çok olaylara karşı öfkemi anlatacak şekilde aktarmaya çalıştım” diyen Dağdeviren, izleyicilerin de daha çok bu hissi duyumsadığını gördüğünü vurguladı.   WAN

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.