Darmstadt Savcılığı’nın geçtiğimiz yılın Ekim ayında ‘dernekler yasasına muhalefet’ iddiasıyla gazetemize karşı açtığı davanın duruşması dün görüldü. Offenbach Yerel Mahkemesi’ndeki duruşmaya gazetemizin sorumlu yazıişleri müdürü Özgür Reçberlik ve beraberinde avukat Berthold Fresenius katıldı. Duruşmayı Ver.di sendikası medya bölümü temsilcisi Anja Willmann, Sol Parti Hessen Meclisi Milletvekili Barbara Cardenas, Alman aktivistler ile Kürdistanlılar izledi.
Söz konusu dava, Türk Elçiliği’nin şikayet ettiği dört sayımızda yayınlanan semboller üzerine açılmıştı. Türk Elçiliği’nin 17 Ağustos 2009’da Almanya Federal Dışişleri Bakanlığı’na gönderdiği şikayet metninde gazetemiz „PKK propaganda organı“ olarak tanımlanmış ve şu ifadeler kullanılmıştı: „Türkiye Cumhuriyeti Elçiliği, Federal İçişleri Bakanlığı’nın 26 Kasım 1993 tarihli kararının 9. maddesi çerçevesinde PKK’nin sembollerinin alenen yayılmasının yasak olduğuna dikkat çeker. Yeni Özgür Politika gazetesi, 17 Nisan 2009 tarihli sayısı ile bakanlığın bu kararını ihlal ediyor. Gazeteye karşı gereken hukuki işlemlerin başlatılmasını rica ederiz.“
Bu şikayet sonucu başlatılan soruşturmanın ardından ise, habercilik kapsamında yer verilen KCK sembolleri savcılık tarafından suç sayılıp dava açılmıştı.
Dün görülen duruşmada, savcının kısa iddianameyi okumasından sonra hakim, dikkat çekici değerlendirmelerde bulundu. Davanın dayandırıldığı hukuki zemini, bir yasayı daha katarak genişleten hakim, henüz kesinleşmemiş Roj TV davası kararını da örnek gösterdi. Bunun üzerine gazetemiz avukatı Fresenius, oluşan yeni durum karşısında savunma için ek süre istedi ve duruşmanın ertelenmesini talep etti.
Anayasa Koruma Örgütü raporunda gazetemizle ilgili yer alan ifadelere de gönderme yapan hakim, sembollerin hangi bağlamda gazetede kullanıldığından ziyade bir bütün olarak gazetenin sorgulanması gerektiği yönde imalarda bulundu. Türk devletinin gazetemizin PKK’nin yayın organı olduğu yöndeki iddialarını da üstü örtülü tekrarlayan yargıç, yetkisizlik kararı verdi. Dava dosyası, Frankfurt’taki Yüksek Eyalet Mahkemesi’ne havale edilecek.


 HABER MERKEZİ