Gazze’de 212 sivil öldü

Dünya Haberleri —

foto: AFP/Gazze

foto: AFP/Gazze

  • İsrail ile Filistin arasındaki karşılıklı saldırılar devam ederken Gazze’de şimdiye kadar 61’in çocuk, 36’sının da kadın olmak üzere 212 sivilin hayatını kaybettiği bildirildi.

 

İsral’in abluka altındaki Gazze’ye yönelik saldırıları devam ediyor. Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail saldırıları sonucu hayatını kaybeden sivil sayısının 212’ye yaralı sayısının ise 1400’e ulaştığını açıkladı. İsrail’de ise 2’si çocuk olmak üzere 10 kişi Gazze’den atılan roketler nedeniyle yaşamını yitirdi.

İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırısı tüm şiddetiyle sürerken Filistinli sendikalar ve siyasi grupların çağrısıyla Batı Şeria'da ve İsrail'de yaşayan Filistinliler greve gitti.

ABD bir kez daha engelledi

Filistin-İsrail arasındaki çatışmaların sonlanması konusunda uluslararası toplumun girişimleri şimdiye kadar sonuç almış değil. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) İsrail-Filistin krizine ilişkin gerçekleştirdiği toplantı bir kez daha sonuçsuz kaldı. BM Konseyi’nin Gazze’de yaşanan sivil ölümleri ve Filistinlilerin yerinden edilmesi konusunda açıklama yapmak istemesinin İsrail en büyük destekçisi ABD tarafından üçüncü kez engellediği bildirildi. BMGK’nin Perşembe günü bir kez daha toplanacağı açıklandı.

ABD’den İsrail’e silah

BM’nin İsrail-Filistin çatışmalarına ilişkin açıklama yapmasını peş peşe engelleyen ABD’nin diğer yandan İsrail’e 735 milyon dolar tutarında silah satışına onay verdiği öğrenildi. Jeruselam Post gazetesinde yer alan habere göre; ABD Başkanı Joe Biden’ın onay verdiği 735 milyon dolarlık anlaşma ile İsrail, ABD’den yüksek isabetli hassas güdümlü füzeler ve yüksek isabet özelliği olan mühimmat temin edecek.

Anlaşmaya tepki gösteren İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, sosyal medya hesabından “Amerikan yapımı mühimmatlar masum Filistinliler’in üzerine yağarken, ABD daha çok çocuğu, daha fazla ‘hassasiyet’ ile öldürebilmesi için İsrail’e 735 milyon dolarlık başka ‘hassas’ füzeler daha veriyor. ABD, BMGK açıklamasını dahi engelliyor. İsrail ve destekçisi çirkin yüzlerini gösterirken dünya izliyor” açıklamasını yaptı.

28 senatörden ateşkes çağrısı

Öte yandan ABD’de 28 Demokrat senatörden İsrail ve Filistin’e ateşkes çağrısı yapıldı. Açıklamada, "İsrail ve Filistin topraklarındaki çatışmada gerginliğin daha da tırmanmasını ve sivil kayıpları önlemek için acil bir şekilde ateşkesin sağlanması çağrısı yapıyoruz" denildi.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.