Geç değil, bir milyon kadın kurtarılabilir

Kadın Haberleri —

Sudan'da kadın sağlık görevlisi. Foto: AFP

Sudan'da kadın sağlık görevlisi. Foto: AFP

  • Dünya üzerinde milyonlarca kadının cinsel ve üreme sağlığı hizmetlerine ulaşamıyor. BM Nüfus Fonu, her gün yaklaşık 800 kadın doğum sırasında hayatını kaybettiğini ancak düşük ve orta seviye gelirli ülkelerde yapılacak 79 milyar dolarlık bir yatırımla 2030’a kadar yaklaşık bir milyon kadının hayatının kurtarılabileceğini belirtti.

BM Nüfus Fonu (UNFPA) tarafından hazırlanan bir rapora göre ırkçılık, cinsiyetçilik ve ayrımcılığın diğer türleri nedeniyle, dünya üzerinde milyonlarca kadının cinsel ve üreme sağlığı hakkı zedeleniyor.

Siyasi karar alma organlarının büyük oranda erkeklerin hakimiyetinde olduğunu ifade eden UNFPA İcra Direktörü Natalia Kanem, kadınlara yeterince söz hakkı verilmediğini ve kadın bedeninin birçok kez siyasi çatışma alanı olarak suiistimal edildiğini kaydetti.

Doğumda da söz hakları yok

UNFPA raporuna göre, dünya genelinde her gün yaklaşık 800 kadın doğum sırasında hayatını kaybediyor. Yine kadınların dörtte biri, evli olduğu erkelere cinsel birlikteliğe hayır deme hakkına sahip değil. Ayrıca her on kadından biri de doğum kontrolü konusunda kendi karar veremiyor.

Sağlığa erişimde eşit değiliz

Hamilelik, doğum ve doğum sonrası komplikasyonlar nedeniyle kadın ölümlerinin yarısı, insani kriz ve çatışmaların yaşandığı ülkelerde kayıtlara geçiyor. Bu da günde ortalama 500 ölüm vakasına tekabül ediyor. Diğer yandan tek tek ülkeler ele alındığında da zengin kesimin yoksullara göre sağlık hizmetlerinden çok daha iyi yararlandığı görülüyor.

Dezavantajlı konumda bulunan kadınların durumunun iyileştirilmesine yönelik spesifik programlar uygulanmasını talep eden UNFPA, 79 milyar dolarlık bir yatırımla, düşük ve orta seviye gelirli ülkelerde, 2030 yılına dek yaklaşık 400 milyon planlanmamış hamileliğin önlenebileceğini ve bir milyon insanın hayatının kurtarılabileceğini ifade ediyor. FRANKFURT

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.