Geerdink: KDP, Türkiye ile benzeşiyor

Dünya Haberleri —

Frederike Geerdink

Frederike Geerdink

  • Eylül 2015’te Türkiye’den sınır dışı edilen Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink, bu kez Hewlêr’den sınır dışı edildi. Her iki tutumun benzer olduğunu söyleyen Geerdink, “Barış arayışının olmasını istemiyorlar” dedi. 

 

ÖZGÜR PAKSOY/MA

12 Haziran’da Federe Kürdistan Bölgesi’ne giden Barış Heyeti, Hewlêr’de gözaltına alınarak, sınır dışı edildi.Heyete eşlik eden Hollandalı gazeteci Frederike Geerdink de gözaltına alınarak, heyetle birlikte sınır dışı edildi. 

Daha önce Türkiye’de yaşayan Geerdink, Eylül 2015’de Hakkari'nin Yüksekova ilçesine bağlı Weregoz bölgesinde askeri operasyonlara karşı canlı kalkan olan 31 kişiyle birlikte gözaltına alındı. Daha sonra serbest bırakılan Geerdink, sınır dışı edilmesi üzerine Süleymaniye’de yaşamaya başladı. Koronavirüs salgını üzerine 2019 yılının Aralık ayında ülkesi Hollanda’ya döndü. 

 Bu kez Barış Heyeti’ne eşlik ederek gittiği Hewlêr’de gözaltına alınan Geerdink, hiçbir gerekçe gösterilmeden sınır dışı edildi. 

 Siyasi karar itirafı

Siyasi gerekçelerle engellendiklerini ifade eden Geerdink, resmi bir işlem yapılmadığı için gözaltına alınmadıklarını ancak alıkonulduklarını söyledi. Kendilerini alıkoyan kişilerin “Burada istenmiyorsunuz” denildiğini aktaran Geerdink, “Sınır dışı edilmemize dair belge istedik. Bir güvenlik görevlisi bunun siyasi bir karar olduğunu itiraf etti. Siyasi bir karar olduğunu biliyoruz, evrak veremezlerdi zaten” dedi.

 KDP-Türkiye ortaklığı

Heyetin barış görüşmeleri amacıyla bölgeye gitmesine rağmen engellenmesine anlam veremediğini dile getiren Geerdink, “Neden izin vermiyorlar? Çünkü Türkiye izin vermiyor. Türkiye PKK’ye karşı operasyon yapıyor. Bunu KDP ile birlikte yapıyor. Buna karşı bir tepki, bir barış arayışının olmasını istemiyorlar. KDP, Türkiye ile birlikte çalışıyor” diye konuştu.

Dün Türkiye’den bugün Hewlêr sınır dışı edildiğini belirten Geerdink, “Federe Kürdistan Bölgesi’nde basın özgürlüğü çok kötü bir noktada. Gazeteciler engelleniyor, tutuklanıyor. Gerginlik arttıkça, bu durum daha kötüye gidiyor. Türkiye’de de benzer durum söz konusu. İktidar güç kaybettikçe, basın özgürlüğü zayıflıyor” diye belirtti. 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.