Gerilla TV’de son iki yılda yapılan gerilla eylemlerinin görüntülerini oldukça profesyonel bir şekilde yayınlıyor. Görüntüler dikkatli incelendiğinde gerillanın arazi hakimiyeti, kullandığı teknik ve aldığı sonuçların tarihi özellikte olduğu görülecektir.
Türk askeri helikopterinin düşürülmesi, tankların imha edilmesi, sabotaj eylemleri, tepe baskınları, suikastler vb gibi çeşitlendirilebilecek olan gerilla eylemlerinin her biri farklı bir mesaj taşımaktadır.
Örneğin gerilla artık hava savunma sistemine sahip. Süper kobra tipi helikopterlerin bile gerilla karşısında her an hedef haline geldiğini söyleyebiliriz. Son düşen helikopterden sonra TSK, gerillaya karşı helikopter saldırısı yerine savaş uçaklarını kullanmayı yeğliyor. Son Lice’deki operasyonda yine Botan’daki operasyonlarda savaş uçaklarının bu alanları bombalaması öylesine bir durum değildir. Daraltılmış operasyonlarda saldırı helikopterleri daha fazla sonuç alıcı şansa sahip ama artık bu silah TC’nin elinde büyük oranda işlevsizleşmiş durumdadır.
İkincisi TSK arazi hakimiyetini tanklara dayalı olarak sürdürmek, karakollarını böyle korumak istiyor ve hatta birçok stratejik tepeye tank yerleştiriyordu. Ama tanklar da artık gerilla için kolay hedef. Eskiden gerillalar tankları imha için sabotaj eylemi ya da ta tankın üzerine kadar gidip işlevsizleştirmek istiyordu. Ama son bir kaç eylem gösterdi ki anti-tank silahları ile Türk karakolları ve tepelerindeki tanklar rahatlıkla vurulabiliyor. Belki denilebilir ki gerilla elindeki bu silahlar sınırlı, ama gerillanın ne zaman nerde nasıl çıkacağı belirsiz olacağı için düzenli ordular için bu durum korkulu bir hal alıyor.
Üçüncüsü, gerillanın zırhlı araçlara, askeri konvoylara yönelik sabotaj eylemleri. TSK en ileri teknoloji ve güçlendirilmiş zırhla sabotajlara karşı dayanıklı araçlar üretti. Ama son bir yılda onlarca gerilla eylemi gösterdi ki Kirpi, Kobra, Ural vb. zırhlı askeri araçlar, sivil görünümlü zırhlı otobüsler de gerilla için kolay hedef haline gelebiliyor. Bu durum da TC ordusu kırsal alana sevkiyat, operasyon gücü kaydırmada fazla inisiyatifli olamayacağını gösteriyor. Ve en önemlisi de operasyona çıkan askerin yolda yaşadığı korku operasyona çıkan askeri zaten moralmen çökertiyor. Bu da askeri arazide gerillaya kolay hedef haline getiriyor,
Dördüncüsü gerillanın araziye çıkan askere yönelik yaptığı eylemler. Tepe baskını, suikast, pusu ve ağır silahlarla yapılan gerilla eylemleri Türk ordusunu arazide uzun süreli kalmasını engellediği gibi, ağır kayıplar vermesini de sağlıyor. Gerilla Tv’deki bu tarzdaki eylem görüntülerine yakından baktığınızda gerillanın arazideki gizliliği, yaptıkları eylemleri kayıt altına almaları, askerlerin bütün hareketlerine hakim olmaları dikkat çekiyor. Yani gerilla suikastini, sabotajını ya da tepe baskınını yapıyor. Bunları kayıt altına alıyor ve eylemi sonuçlandırıp çekilmiyor. Sonuna kadar arazide kalıyor. Çekilen ise asker oluyor.
Bütün bu eylem tarzları gösteriyor ki gerilla teknik açıdan uzmanlaşmış, zengin taktiklerle askeri nefes aldıramaz hale getirmiştir. Yani bir kaç kişilik gerilla grubu için 24 tabur askeri, uçak, tank top ve helikopterler eşliğinde operasyona çıkarması Türk askerinin yenilgisini göstermektedir.
Yine gerillaların kırsal alandaki üslenmesi ve eylemleri bir yana kentlerin kıyısında ve kent içindeki eylemlerinin giderek artması Türk ordusu açısında daha büyük bir yenilgi anlamına gelmektedir.
Kısacası, Türk devleti NATO’nun bütün imkanlarını, teknik donanımını kullanarak kendisin geliştirmiş, siyasal ve ekonomik olarak bütün örgütlenmesini savaşa göre yapmıştı. Ancak Türk devleti, PKK gerillası karşısında başarılı olamadı, olamıyor ve olamayacak da...