Görüşme sonrası Fransa'da baskın

Yurt Dışı Haberleri —

Marsilya'da baskınlar protesto edildi

Marsilya'da baskınlar protesto edildi

  • Fransa’nın Marsilya, Paris ve Draguignan kentlerinde Kürt derneği ve Kürdistanlılara ait evlere eş zamanlı baskın yapıldı, 13 kişi gözaltına alındı. Baskının, Macron-Erdoğan görüşmesinin ardından gerçekleşmesi dikkat çekti. 

 

FEYYAZ BRUSK/MARSİLYA

Fransa’nın Marsilya, Paris ve Draguignan kentlerinde Kürt derneği ve Kürdistanlılara ait evlere eş zamanlı baskın yapıldı, 13 kişi gözaltına alındı. Çok sayıda polis eşliğinde gerçekleşen Marsilya Demokratik Toplum Merkezi ve ev baskınlarında kapılar kırıldı, faşizan yöntemlerle gözaltılar gerçekleşti.

Marsilya’da dün sabah erken saatlerde Demokratik Kürt Toplum Merkezi, bitişiğindeki market ve evlere baskın yapıldı, gözaltılar yaşandı. Marsilya DKTM’de köpekler eşliğinde gerçekleşen baskın ve arama yaklaşık 4 saat sürdü. Derneğin giriş kapısı ve içerideki kapı ve camları kırılırken, tüm dolaplar, kitaplıklar arandı, eşyalar yerlere atıldı, içerisi alt üst edildi. Eş zamanlı olarak kentte en az 6 Kürdistanlının da evleri basıldı. Polis evlerde de benzer uygulamalarda bulundu. Dernekteki bilgisayar, fotokopi makinesi ve bazı evraklara el konuldu.

Dernek önünde oturma eylemi

Baskın haberini duyan Kürdistanlılar dernek önünde toplanarak oturma eylemi yaptı, yolu trafiğe kapatarak baskın ve gözaltılara tepki gösterdi. Daha sonra da Marsilya valiliği önünde bir araya gelerek baskın protesto edildi.

.

Türkiye’ye ile ortaklıktan vazgeçin

Marsilya DKTM üyesi Yakup Aydemir, dernek baskınına ilişkin şu ayrıntıları aktardı: "Sabah saat 6.30 da polislerin beni aradı ve derneğe gelmemi istedi. İşe gittiğimi söyledim. Gelmezsen biz seni alırız diyerek tehdit ettiler. Geldiğimde dernek binasını kırmışlardı.”

Polise "Biz terörist değiliz, bu yaptığınız doğru değil diyerek tepki gösterdim" diyen Aydemir, Fransa hükümetine "Türkiye ile ortaklık yapmaktan vazgeçin" çağrısında bulundu.

Draguignan’da 1 kişinin evi basıldı. Paris’te de ev baskınları olurken 2 kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

Erdoğan’ın sözünden çıkmadı

Baskınların Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron arasında Mart ayı başında yapılan görüşmenin sonrasına denk gelmesi dikkat çekti. Fransa Demokratik Kürt Konseyi (CDK-F) ve Fransa Kürt Kadın Hareketi (TJK-F), Paris, Marsilya ve Draguignan’da 13 Kürt yurtseverinin gözaltına alınmasını kınadı.

TJK-F, "Fransa'nın bu tavrını kınıyoruz. Erdoğan'ın Kürtler için kullandığı yöntemler bu kez Fransız hükümeti tarafından devreye sokulmuştur. Kürt dostu görüntüsü veren Fransa'nın da aslında diğer ülkeler gibi çıkarı için Erdoğan'ın sözünden çıkmadığı görülmüştür" diye belirtti.

Mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz

.

CDK-F de baskınların Erdoğan-Macron görüşmesinin ardından gerçekleştiğine işaret ederek, bunun “tesadüf olmadığının" altını çizdi. Gözaltıların Kürtlere yönelik Türk devleti tarafından saldırıların tırmandığı bir dönemde yaşandığının belirten CDK-F, şu açıklamada bulundu: "Size söyleyecek tek bir sözümüz var: meşru mücadelemizden vazgeçmeyeceğiz ve tarih, Dreyfus olayının adaletsizliğini hatırladığı gibi bu iğrenç adaletsizliği hatırlayacak. Bu nedenle Cumhurbaşkanı’na bir kez daha seslenerek, onu özellikle 300 bin Kürt'ün yaşadığı Fransa'da doğru bir Kürt politikası geliştirmeye çağırıyoruz.”

Baskın ve protestolar Marsilya’da hafta içi eylemlerle protesto edilecek. Cumartesi günü Canebiere meydanında startı verilecek merkezi bir yürüyüş gerçekleştirilecek.

 

Rotterdam’da ırkçı saldırı

Hollanda’nın Rotterdam kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi faşistlerin saldırısına uğradı. 21 Mart Newroz akşamı kimsenin olmadığı saat arka kapı camını kıran faşistler içeri girmeye çalışmış ancak başarılı olamamışlar.  "Burayı terk edin yoksa yakarız" yazılı bir tehdit mektubu bırakan Türk faşistler "Utrecht ülkücü gençlik" imzası kullanmış. Olay yerinde inceleme yapan polis cama bulaşmış kan izi örneğini de alarak saldırıyla ilgili soruşturma başlattı.  ROTTERDAM

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.