Greta'ya 'beyaz maskeli' saldırı

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Kürt ressam Ali Zülfikar’ın Almanya’nın Karlsruhe kentindeki “Greta” adlı eserine kimliği belirsiz kişilerce saldırı düzenlendi. Türk devleti tarafından sürekli hedef gösterilen Zülfikar, saldırıdan iki gün sonra haberdar edildiğini söyledi.

 

Karlsruhe kentinde “Plakatta Sanat” manşetiyle açılışı yapılan sergide ressam Ali Zülfikar’ın dünyaca ünlü iklim aktivisti küresel ısınmaya dikkat çeken “Greta Thunberg” adlı portre eseri, 13 Ağustos’ta saldırıya uğradı. Kimliği bilinmeyen kişiler dev “Greta” portresine spreyle Nazi selamı olan “Heil” yazıp maske çizdi. Tablo üzerine beyaz spreyle yazılan “Heil maske” yazısındaki “H” harfi daha sonra siyah sprey ile “G” harfi yazılarak yazı “Geil Maske”ye dönüştürüldü.

Sergi sonlandırıldı

“Billboardda Sanat” Platformunun davetiyle ressam Zülfikar, devasa formattaki eserin tanıtımını 26 Haziran günü Karlsruhe’de yapmıştı. Karlsruhe Kültür Dairesi’nin desteğiyle yapılan sergiye aynı kentte yaşayan sanatçılardan Guido Kucznierz, Lena Imbery ve Olga Sora-Lux de çalışmalarıyla katılmıştı. Ancak Zülfikar’ın eserine yapılan saldırı ardından 15 Ekim’e kadar sergilenmesi planlanan “Billboard’da Sanat” sergisi, gördüğü hasar nedeniyle sona erdirildi. Bu gelişmeler sonucu, sanatçılar eserlerini kaldırarak güvenli bir yere taşıdı. Ayrıca saldırıya ilişkin polis de bilgilendirildi.

Sergilerim iptal ediliyor

Gazetemize konuşan ressam Ali Zülfikar, “Bu saldırılardan ötürü benimle birlikte çalışan sanat organizasyonları yaşadıkları kaygılardan ötürü sergilerimi iptal etmek durumunda kaldılar” dedi. 

Zülfikar, kimliği belirsiz kişilerce yapılan saldırı sonrasında eserini hasarlı haliyle 24-26 Eylül arasında Köln Quartier am Hafen, Poller Kirchweg’da sanatseverlere buluşturacağını belirterek, “Herkes kendi payına bu yaşananlardan biraz ders çıkarabilsin diye eserimi hasarlı hali ile sergilemeye devam edeceğim” diye konuştu.

Doğal afetleri anlatıyor

Sanatçı Zülfikar, Greta’nın 360x260 cm ölçülerindeki büyük boy reklam panosunu 6 haftada tamamlamıştı. Sanatçı, pandemi nedeniyle yapılamayan doğa tahribatına karşı etkinlikleri desteklemek için hazırladığını belirtiyor. Thunberg’in potresi kurşun kalem ile hazırlanırken, geri planda magenta kırmızısından bir kompozisyon, toprak çatlaklığı hissini uyandıran yarılmalar yer alıyor. Sanatçı bu teknikle fabrika atıklarının doğaya verdiği tahribata, iklim değişikliklerinin yarattığı kuraklığa dikkati çekiyor.  KÜLTÜR SERVİSİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.