Grevdeki işçiler başardı

Schneider Enerji işçileri

Schneider Enerji işçileri

  • Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'milli güvenliği bozucu nitelikte' gerekçesiyle yasakladığı grevi sürdüren Schneider Enerji işçileri, işverenle anlaşma sağladı.

Grevdeki Schneider Enerji'de anlaşma sağlandı, ilk 6 ay için saat ücretlerine yüzde 46,3 oranına ilaveten seyyanen 20 TL, ikinci 6 ay için saat ücretlerine yüzde 18 zamma imza atıldı.

Toplu iş sözleşmesinde (TİS) anlaşma sağlanamayan yabancı sermayeli Schneider Enerji işçilerinin grevi, greve çıktıkları günün gecesinde 'milli güvenliği bozucu nitelikte' olduğu gerekçesiyle Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep T. Erdoğan tarafından yasaklanmıştı. Yasak kararını tanımadıklarını açıklayan Birleşik Metal-İş üyesi işçiler ise grevlerine devam etmişti.

Birleşik Metal-İş Sendikasından yapılan duyuruya göre anlaşma sağlandı. Sendikanın sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre ücret zammı; birinci 6 ay için 31 Ağustos’taki saat ücretlerine yüzde 46,3 oranına ilaveten seyyanen 20 TL, ikinci 6 ay için 28 Şubat 2023'teki saat ücretlerine yüzde 18 zam şeklinde oldu. Ancak Mart'taki son 6 aylık enflasyon oranının yüzde 18’i aşması halinde, aşan kısmın tamamı 28 Şubat’taki ücretlere yansıtılacak.

Üçüncü 6 ay için 6 aylık enflasyon oranının üzerine saat ücretlerine 5,04 TL eklenecek, dördüncü 6 ay için ise 6 aylık enflasyon oranında zam yapılacak.

Sosyal haklarda ise yıllık yüzde 100 zam yapılacak. Kurban Bayramı ödeneği için yüzde 120 oranında artış yapılacak.

Yapılan paylaşımda ayrıca "Bu hakların dışında işyerine özgü çeşitli kazanımlar elde edilmiştir. Anlaşmayla ilgili açıklama bu akşam fabrika önünde yapılacaktır" ifadeleri kullanıldı.

İşçiler kararı tanımayınca

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in örgütlü olduğu MESS kapsamındaki Grid Solutions Enerji, Schneider Elektrik, Hitachi ve Arıtaş Kriyojenik’te yürütülen TİS görüşmelerinde anlaşma sağlanırken, merkezi Fransa’da bulunan Schneider Enerji’nin Çayırova’daki fabrikasında ise anlaşma sağlanamaması üzerine işçiler 23 Ocak’ta greve çıkmıştı. İlk günün gecesinde AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kararıyla yasaklandı. Yasak kararında, “Schneider Enerji Endüstrisi Sanayi ve Ticaret Anonim Şirketinin Kocaeli ili Çayırova ilçesinde yer alan işyerinde Birleşik Metal-İş Sendikası tarafından alınmış olan grev kararının, milli güvenliği bozucu nitelikte görüldüğünden 60 gün süreyle ertelenmesine, 6356 sayılı Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanununun 63’üncü maddesi gereğince karar verilmiştir” ifadeleri kullanıldı.

Yasak kararının iletilmesinin ardından açıklama yapan Birleşik Metal-İş şu ifadeleri kullanmıştı: “Bekaert grevimiz de uygulamanın başlayacağı gün Cumhurbaşkanı kararnamesiyle ertelenmiştir. Yasağa rağmen 18 gün boyunca sürdürdüğümüz grev, yapılan anlaşma sonucu işçilerin kazanımlarıyla sonuçlanmıştır. Bugün de aynısı geçerlidir. Green Transfo Energy (Schneider Enerji) grevimiz grev yasağına rağmen devam edecektir. Grev Cumhurbaşkanı’nın grev yasağı ile değil, sadece üyelerimizin iradesi ve toplu iş sözleşmesinin imzalanmasıyla sona erecektir.” KOCAELİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.