Günde iki şiddet başvurusu

Kadın Haberleri —

Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Raife Camcı

Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Raife Camcı

  • Kadınlara hukuki ve psikolojik destek veren Rosa Kadın Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Raife Camcı, günde ortalama iki şiddet başvurusu aldıklarını söyledi.

AKP-MHP döneminde kadın katliamı ve şiddette ciddi bir artışın yaşandığına dikkat çeken Raife Camcı, "Kadınların kazandıkları haklarına dair saldırılar gittikçe artmakta. Kadın cinayetleri, kadına yönelik şiddet vakalarında ciddi bir artış gözlemliyoruz. Dünyada yüzde 20 bandında olan veriler, 21 yıllık AKP-MHP sürecinde ayyuka çıkmış durumda. Bu süreçte yüzde bin 400’lük bir artış olduğunu biliyoruz” dedi.

Her zaman alandayız

Artan şiddete karşı alanlarda olup kadınlarla destek içerisinde olduklarını aktaran Raife Camcı, Rosa Kadın Derneği olarak günde ortalama iki şiddet başvurusu aldıklarını söyledi. Aldıkları başvuruların fiziki, psikolojik ve ekonomik şiddet olduğunu belirten Raife Camcı, bu noktada kadınlara destek sunduklarını ifade etti. Şiddetin son bulması için de çalışma yürüttüklerini söyleyen Raife Camcı, şöyle devam etti: “Kadınların kendine güvenmesi için değişim ve dönüşüm yaratabilmek için her zaman alandayız. Amed özeline inecek olursak son bir haftada üç kadın cinayeti yaşandı. Bunu söylerken de çok üzülüyoruz ve canımız acıyor. Biz her ne kadar şiddetin artmaması için mücadele yürütsek de durduramıyoruz” dedi.

Kayyumların etkisi

Kadınların katledilmesindeki artışın bir nedeninin kayyumlar olduğunu savunan Raife Camcı, bölgede kapatılan kadın kurumları ve sığınma evlerinin artan kadın katliamı oranında etkili olduğunu vurguladı. Var olan şiddetin bir alarm verdiğini, ancak herhangi bir önlemin alınmadığını söyleyen Raife Camcı, “Biz kayyumların yarattığı tahribatları sahada gözlemliyoruz. Bu kayyumlardan önce Diyarbakır’da ‘alo şiddet ağı’ vardı. Yine sığınma evleri ve belediye bünyesinde kadın müdürlükleri vardı. Kayyum geldikten sonra hem kadın kurumlarını hem de sığınma evlerini kapattı. Kadınlar yaşadıkları şiddetlerle bir nevi baş başa bırakıldı. Kayyum geldikten sonra alanda herhangi bir çalışma yürütülmedi. Kadınların başvurabileceği şiddete karşı çözüm gördüğü bir yer kalmadı” şeklinde konuştu.

Mücadele devam edecek

Son olarak alınabilecek önlemlere dikkat çeken Raife Camcı, şunları ekledi: “Bu artışın nedenleri ne diye sorduğumuzda söyleyeceğimiz ilk şey mevcut yasaların uygulanmaması olur. 6284 ve İstanbul Sözleşmesi, kadınları, kadın haklarını koruyan yasalar ama bugün sahada hiçbiri uygulanmıyor. Cezasızlık politikası da artan kadın cinayetlerinde önemli bir neden. Biz mücadelemize devam edeceğiz.” AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.