Güney Kore mahkemesi tazminat davasını reddetti

Kadın Haberleri —

.

.

  • Güney Kore’de bir mahkeme, Japon ordusu tarafından 2. Dünya Savaşı döneminde cinsel köleliğe zorlanan kadınlara tazminat ödenmesi yönünde bir grup kadının Japonya aleyhine açtığı davayı reddetti.

SEUL

Seul Merkez Bölge Mahkemesi dün, Japonya’nın genelevlerinde çalışmaya zorlanan 11 kadın da dahil olmak üzere 21 davacı adına açılan davada egemen dokunulmazlığa sahip olduğuna ve bir yabancı devlet olarak Güney Kore’ye tazminat ödemekle yükümlü olmadığına karar verdi.

Ocak’ta kararın tam tersi

Aynı mahkeme, ocak ayı başında görülen benzer bir davada ise tersi yönde karar vermiş ve  Japon askerler tarafından savaş döneminde istismar edilen 12 Koreli kadının 2013’te açtığı davayı karara bağlamış, her bir kurbana 91 bin 300 dolar ödenmesine hükmetmişti.

Temyize gidilecek

Seul Merkez Bölge Mahkemesi’nin bu kararına itiraz eden Güney Koreli kadınlar, jüri heyetinin kadınların onur ve haysiyetini görmezden geldiğini belirterek temyize gideceklerini duyurdu.

Seul mahkemesi ayrıca, Japon hükümetinin uluslararası hukuk ilkeleri uyarınca sivil yargı yetkisinden muaf tutulması gerektiğine karar verdi.

‘Hayal kırıklığına uğrattı’

Uluslararası Af Örgütü ise, 2016 yılında bu davayı açan 10 mağdurdan sadece dördünün hayatta olduğunu hatırlatarak, söz konusu kararın adaletli olmadığını, dönemin kurbanları ve yakınlarını hayal kırıklığına uğrattığını açıkladı.

Büyük çoğunluğu Kore, Filipinler, Tayvan ve diğer Asya ülkelerinden yaklaşık 200 bin kadın, 1910-1945 yıllarında Kore Yarımadası’nı işgal eden Japon askerlerince tecavüze ve cinsel istismara uğramıştı.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.