Günlük devrim ihtiyacı -3-

Metin YEĞİN yazdı —

‘Günlük devrim ihtiyacı’nın en önemli tarafı barınma hakkımızı çözmektir, ya da hepimizin mutlaka duyduğu İslami bir terimle ‘Dünyada mekan ahrette iman’dır.

Zaman görecelidir. Bunu sadece fiziki bir terim olarak kullanmıyorum. Uyarına gelince kullanmaktan keyif aldığımız Aienstien’nın izafiyet teorisi açısından değil, bu anlatmaya çalıştığım. Daha basit, sıradan bir biz hali. Zaman görecedir çünkü maaşımızı almak için ay sonunu beklediğimizde ‘ay sonu’ bir türlü gelmez, ama aynı ay sonu evin kirasını vermeye kalktığımızda hemen gelir. Ne çabuk biter ay, yine kira gelmiştir. 

Bu yüzden ‘günlük devrim ihtiyacı’nın en önemli tarafı barınma hakkımızı çözmektir, ya da hepimizin mutlaka duyduğu İslami bir terimle ‘Dünyada mekan ahrette iman’dır. Burada yine yıllardır ağzımızda pelesenk ettiğimiz, ‘Madem ki kutsal vatan için yoksullar dağlarda, sınırlarda ölüyor, onlara bir evlek gecekondu yerini çok mu görüyorsunuz’ diyerek ‘Kent Reformu’ ihtiyacından söz etmeyeceğim. Ne yazık ki fiili olarak da herkese gecekondu yeri dağıtma şansımızı şimdilik kaybettik.

Fakat bunu, yine de ‘kent toprakları evsizlere’ ve dünya da en az ev sahibi olanlar kadınlar olduğu için de, ‘Kent toprakları kadınlara’ demeyi ihmal etmeyerek ve eğer bunu daha ayrıntılı okumak isterseniz bizim ‘Kent Reformu ve Gecekondu Hareketi’ kitabına gönderme yaparak geçiyorum.
 
Barınma hakkını çözmeyen bir şey, devrim olabilir mi? 

Var olan durumumuzu anlatmayı da sonraya bırakıyorum, nasıl olsa bataklığın içinde debelenip duruyoruz. Her tarafımız kapital kapital, yapış yapış, ne kadar hareket etsek daha batıyoruz dibe doğru. Bunu kelimelere döksek, ne fayda bilemiyorum. Bu yüzden herkesin dudak bükeceği ‘reformist!’ bir öneriyle başlıyım; ‘Kiracı kooperatifleri’ 

Kiracı kooperatifleri, 4-5 ailenin bir büyük ev kiralayarak ya da satın alarak birlikte yaşamasıdır. Böylece herkesin ayrı ayrı verdiği kiraları birleştirerek daha büyük ve daha iyi koşullarda bir ev kiralaması, daha da iyisi satın almasıdır. Bütün kiracılar bilir ki bir küçük ev ile bir büyük evin kirasını karşılaştırdığınızda, kira miktarı aynı oranda yükselmez. Biraz da teşvik edici olsun diye şöyle anlatırsam, güneş görmez, nem bitmez, bodrum katında oturan 4 aile, çift ya da arkadaş, verdikleri kiraları birleştirdiklerinde, biraz şehir dışında da olsa içinde yüzme havuzu da olan bir villa da oturabilir, hatta -ha gayret- satın alabilir.

 Ah Metin Yeğin, büyük devrimlerden, ‘Kent Reformu’undan nerelere geldin diyebilirsiniz bana ama ‘Günlük Devrim İhtiyacı’ o kadar yakıcı ki ve bunları kırabilirsek yürüyebileceğiz ancak… 

Haftaya devam etmek üzere, ‘Kiracı Kooperatifleri’inden…

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.