Son 10 gün içinde gözaltına alınanların sayısı 182'yi bulurken, Ocak ayından itibaren aralıksız devam eden siyasi soykırım operasyonlarında gözaltına alınanların sayısı 1069'a yükseldi.
Adana ve Hatay'da dün sabah 'KCK' adı altında düzenlenen ev baskınlarında, aralarında çocuk ve kadınların da bulunduğu en az 30'u aşkın kişi gözaltına alındı. Eş zamanlı baskınlar saat 05.00'te başlayıp 07.30'da sona erdi. Adana Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde tutulan kişilerden isimleri öğrenilenler şunlar: "Süheyla Bayav, Hebun Bağrıyanık, Zara Bağdu, Şilan Bağdu, Mazlum Duran, Nusret Konak, Gökhan Aslan, Nezir Geyik, Velat Sansarkan, Mahmut Kaya ve Raif Zamir." Özel yetkili savcının talimatıyla gerçekleştirildiği belirtilen operasyonda gözaltına alınanların "izinsiz gösteri ve örgütsel faaliyetle" suçlandığı belirtildi.
Urfa'da 4 kişi tutuklandı
Urfa'daki gözaltı operasyonu ise devam ediyor. Urfa merkez ve Hilvan ardından hedef Halfeti İlçesi hedef seçildi. Halfeti, Göklü Beldesi ile Bozyazı ve Ortayol köylerinde dün sabah eş zamanlı ev baskınları yapıldı ve 12 kişi gözaltına alındı. Polis sorgularının ardından 12 kişi savcılığa çıkarıldı, ikisi burada bırakılırken, diğerleri tutuklama talebiyle mahkemeye sevkedildi. Yargılama sonunda Hasan Tutak, Gökhan Kayıkaç, Mustafa Çetinüstün, Kemal Sayın "Örgüt propagandası" suçlamasıyla tutuklanarak cezaevine gönderildi.

Hilvan'dakiler savcılıkta
Hilvan'da 8 Şubat'ta düzenlenen ev baskınlarında ise aralarında BDP'li yöneticilerin bulunduğu 9  kişi gözaltına alınmıştı. MEYA-DER Başkanı İhsan Yavuz, BDP İlçe Başkan Yardımcısı İsmet Koç, BDP eski İlçe Başkanı M. Ali Sütpak, Belediye Meclis Üyesi M. Emin Demir, BDP Eski İlçe Başkanı Hasan Kılıç, Ali Özdemir, Mehmet Kanat, Ruşen Coşkun ve F.Ö. (15) emniyetteki işlemleri ardından dün savcılığa sevk edildi.

BDP Batman yöneticisi tutuklandı

Urfa'da gözaltına alınan 4 kişiden, Azadiya Welat Gazetesi çalışanları Mahmut Tutal, Abdulbeşir Yapıcı ve KURDÎ-DER yöneticisi İbrahim Halil Donan tutuklanmıştı.
Batman'ın Yeşiltepe Mahallesi'nde yapılan ev baskınında gözaltına alınan BDP İl Yöneticisi Mehmet Şirin Aki "Toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanuna muhalefet etmek" suçlamasıyla tutuklanarak Batman M Tipi Cezaevi'ne gönderildi.

Amed'de 5 gözaltı

Amed'in Bağlar, Yenişehir ve Sur ilçelerinde de dün sabah saatlerinde çok sayıda eve baskın düzenlendi; Sadık Yöntem ve Fahri Aralan ile isimleri öğrenilemeyen 3 kişi gözaltına alındı. Emniyet Müdürlüğü'nde tutulan 5 kişinin gözaltı gerekçeleri öğrenilemedi. Dün ve önceki gün 2 kişi daha gözaltına alınmıştı. Emniyet işlemleri devam ediyor.
Malazgirt'te 2 tutuklama
Muş’un Malazgirt İlçesi'ndeki ev baskınında ise Murat Payçu ve ismi öğrenilemeyen bir kişi gözaltına alındı. ‘’Polise taş atmakla’’ suçlanan iki kişi tutuklanarak cezaevine gönderildi.

40 günde 1069 gözaltı
ANF ve DİHA’daki gözaltı haberlerinden oluşturulan bilançoya göre yılın başından bu yana, 1 Ocak-10 Şubat arasında siyasi gerekçelerle en az 1069 kişi gözaltına alındı. Bunlar arasında çoğunluğu KCK operasyonlarında gözaltına alınanlar olmak üzere, belediye başkanları, gazeteciler, siyasetçiler, sendikacılar, insan hakları savunucuları, çocuklar, öğrenciler ve kadın aktivistler bulunuyor.
1-10 Şubat tarihleri arasında başta Batman, Urfa, Kızıltepe, Hakkari ve Adana olmak üzere Kürdistan ve Batı kentlerinde en az 182 kişi gözaltına alındı. Bu süre içerisinde Batman’daki eş zamanlı baskınlarda 44, Hakkari’deki köy ve ev baskınlarında 30, Urfa’nın Hilvan ve Halfeti ilçelerinde 21, Kızıltepe’de 9 kişi gözaltına alındı.  Son bir haftada gözaltına alınan 101 kişiden 39'u tutuklandı. Bir kısmının ise emniyet ve savcılık işlemleri devam ediyor.

HABER MERKEZİ