Güven'e ceza, acil bir ihtiyaçmış

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven

  • DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'e verilen 11 yıl 7 ay 15 gün hapis cezasının gerekçeli kararında, “cezalandırılması acil bir toplumsal ihtiyaç” denildi.

 

Demokratik Toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven'e "Örgüt propagandası yapmak" suçlamasıyla verilen 11 yıl 7 ay 15 günlük hapis cezasının gerekçeli kararı açıklandı. Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nin 46 sayfadan oluşan gerekçeli kararında, 6 eylem ve etkinlikteki konuşmasının "Örgüt propagandasını" içerdiği öne sürüldü. Üç ayrı propaganda suçlamasından ayrı ayrı verilen hapis cezasının gerekçeli kararında, Güven'in yaptığı konuşmalarda Türkiye'nin Kuzey-Doğu Suriye'ye yönelik işgal saldırılarına yönelik eleştirilerine yer verilerek, Türkiye'nin haklılığı savunuldu. 

Güven'in konuşmalarında KCK Sözleşmesi'ni harmanladığı yorumu yapılan gerekçeli kararda, "Mahkememizin kanaatine göre davaya konu toplantılar ve sanığın konuşmaları bir bütün olarak Anayasa'nın temel ilkelerine ve insan haklarına dayanan demokratik bir hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti’nin temsil ettiği temel değerlere yönelik açık bir saldırı ve meydan okuma niteliğine bürünmüştür" ifadelerine yer verildi.

Güven'e hangi sözlerden ya da eylemlerden dolayı ceza verildiği tam olarak açıklanmayan gerekçeli kararda, eylem ve faaliyetlerinin PKK/KCK/YPG'nin hedef ve talimatlarıyla örtüştüğü savunuldu. Kararda şu ifadelere yer verildi: "Sanığın cezalandırılması üst norm denetiminde denetlenen acil bir toplumsal ihtiyacı karşıladığı kabul edilerek cezalandırılması yönünde hüküm kurulmuştur."  AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.