Güven'e 11 yıl 7 ay hapis

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven

DTK Eşbaşkanı Leyla Güven

  • DTK Eşbaşkanı Leyla Güven'e, konuşmalarından "Örgüt propagandası” yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada 11 yıl 7 ay hapis cezası verildi.

Demokratik toplum Kongresi (DTK) Eşbaşkanı Leyla Güven hakkında açılan davanın 6. duruşması, Diyarbakır 9. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Leyla Güven, rehin tutulduğu Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nden Ses Görüntü ve Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katıldığı duruşmada, avukatı Serdar Çelebi hazır bulundu. 

Mütalaaya karşı savunmadı

Leyla Güven, “Sizin benimle ilgili kanaatinizi biliyorum. Her seferinde ben düşüncelerimi söyledim. Siz de kararınızı verdiniz. Dosyadaki mütalaaya karşı savunmam olmayacak, çünkü daha önce bunlardan ayrıca ceza almıştım. Türkiye hukukunda mahkûmiyet olmuş, bozulmalar olmuş. Ben size daha önce söyledim; Kürdistan bir coğrafyadır” dedi. 

Siyaset ısrarıma 22 yıl hapis verdiniz

Güven, 'Kürdistan' dediği için 'terörist' olarak görüldüğüne işaret ederek, "30 yıl ısrarla demokratik siyasete inandım. Siz bana 22 yıl ceza verdiniz. Bu dosyada da ceza vereceğinizi biliyordum. Ben açlık grevine, daha önceki yargılandığım dosyada başlamıştım. Bir siyasetçi olarak Kürt sorununun çözümü için konuşuyorum ama şu anda yargılanıyoruz”  şeklinde konuştu. 

Yargılayan hakim açıkta

Çok yakın bir dönemde kendilerini yargılayan bir hakimin Fethullah Gülen Grubu'ndan olduğu gerekçesiyle açığa alındığını hatırlatan Güven, şöyle devam etti: “Siz heyet başkanı ve ben, birbirimize çok iyi tanıyoruz. Leyla Güven 22 yıl, 5 yıl, 6 yıl cezalar aldı. Çok yakın bir zamanda bizi yargılayan hâkim, daha sonra meslekten el çektirildi. O dönem ben, belediye başkanlığını verilen karar yüzünden yapamadım. Dönemin Adalet Bakanı ‘bu olayı biz yapmadık, içimizdeki FETÖ’cüler yaptı’ dedi. Ben o dosyadan 6 yıl 3 ay aldım. Bu yargılamalar, adil ve hukuka uygun yargılamalar değildir.”

Söylediklerimi yine söyleyeceğim

Daha önceki kararda kendisine verilen cezanın gerekçesini hatırlatan Güven, şunları dile getirdi: “Yanınızda iki tane kadın hukukçu var. Eminim onlar da araştırmıştır. Daha önceki kararınızda beni anasoycu olarak itham edip cezalandırmaya gerekçe yaptınız. Ananın olduğu doğal toplumdur. Kadınlar yaşamı düzenlemektedir. Benim hakkımda yargı kararı verecektir. Sizin benim hakkımdaki görüşünüz bellidir. Daha önce suç işleme potansiyeli taşıdığımı söylemiştiniz. Siz ya da biz oluruz olmayız bu kararlar hukuk üniversitelerine ders olarak okutulacaktır. Ben inanıyorum ki bu kararlar bozulmuştur. Bugüne kadar söylediğim her şeyi söylemeye devam edeceğim. Bir kadın, bir Kürt, bir anne olarak yanlış bir şey söylemedim ve yapmadım. Cezaevinde de olsam, dışarıda da olsam bunu söylemeye devam edeceğim. İnanıyorum ki Türkiye’de ileride olumlu gelişmeler olacak. Kürt sorunu çözüme kavuşacak.” 

Kopyala-yapıştır mütalaa

Güven’in avukatı Serdar Çelebi ise müvekkilinin savunmasına iştirak ettiğini belirterek, şöyle konuştu: “Önceki dilekçelerimizde de reddi hâkim talebinde bulunmuştuk. Buna ilişkin BM tarafından verilmiş karar da vardır. Biz dilekçeyi öylesine yazmadık. Sözleşme, ‘gözlemci herhangi bir üçüncü kişinin oradan kaynaklı sizin dosyaya tarafsız kalmanız mümkün değildir’ der. Kanaatimiz hala bu yöndedir. Uygulamada bildiğimiz birleşme eski esas üzerinden olur. Uygulama bu yöndedir. Hakkâri dosyasını tartışmadık. İddianame tarihi bu dosyadan çok öncedir. Dosyayı oraya gönderebilirdiniz, ancak dosyayı elinizde tuttunuz. Mütalaa dediğimiz şey, kopyala-yapıştır şeklinde olmaması gerekir. Fakat buna baktığımızda kopyala-yapıştır olduğunu görmekteyiz. Burada propaganda içeriğinin tartışması gerekir. Burada bizim savunma hakkımızın kısıtlandığını düşünüyoruz. Müvekkilin konuşmasında şiddet teşvik edecek bir durum yoktur. (...) Öncelikle müvekkilimin beraatına, mahkeme aksi kanaatindeyse lehe olan tüm hususların uygulanmasını talep ediyoruz.” 

Ayrı ayrı cezalandırma

Duruşmaya verilen kısa aradan sonra mahkeme, Güven’e, 15 Temmuz 2019 ile 25 Kasım 2019’daki konuşmada “Örgüt propagandası” yapıldığı gerekçesiyle 3’er yıl hapis cezası verdi. Yine 2015 ve 2019 yılları arasında yaptığı konuşmalar gerekçe gösterilerek Güven’e, “Örgüt propagandası” iddiasıyla artırıma giderek 5 yıl 7 ay 15 gün hapis cezası verdi.   AMED

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.