Güvenlik mi yoksa eroin sevkiyatı için mi?

Dünya Haberleri —

.

.

  • Asya’da üretilen ve Avrupa’ya transfer edilen eroin kaçakçılığında kilit konumundaki ülke olan Türkiye’nin, Kabil'deki Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın güvenliğini sağlama önerisi Taliban tarafından reddedildi.

 

ABD öncülüğündeki NATO güçlerinin Afganistan çekilmesi sonrasında ülkede  “Kabil'deki Uluslararası Hamid Karzai Havalimanı’nın güvenliğini sağlama” önerisiyle kalmak isteyen Türkiye’ye Taliban’dan ret geldi. Reuters’a konuşan Taliban Sözcüsü, 29 Şubat 2020'de ABD ile imzalanan anlaşma uyarınca Türkiye'nin Afganistan’dan çekilmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye neden kalmak istiyor?

Türk Savunma Bakanı Hulusi Akar konuya ilişkin yaptığı açıklamada "Bizim şartlara bağlı olarak Afganistan'da kalma niyetimiz var. Şartlarımız nedir? Siyasi, mali ve lojistik destek. Bunlar yapıldığı takdirde biz Hamid Karzai Havalimanı'nda kalabiliriz. Bununla birlikte Afgan halkı bizim kardeşimiz. Hedef Afganistan'da sulhu, sükunu sağlamak” ifadelerini kullansa da asıl amacın eroin ve esrar trafiğinin daha kolay denetlenmesi olarak yorumlanıyor.

Narkotik uzmanları da esrar ve eroin transferinde Afganistan’ın önemli bir durak ve hatta üs olduğunu söylüyor. Avrupa Uyuşturucu ve Uyuşturucu Bağımlılığını İzleme Merkezi EUROPOL, afyon temelli uyuşturucuların temel kaynağının Afganistan olduğunu, bu ülkeden Türkiye’deki organize suç örgütleri kontrolünde Avrupa’ya getirildiğini birçok raporunda dile getirmişti.

EUROPOL raporları incelediğinde Afganistan’ın afyon temelli uyuşturucuların merkezi olduğunu görmek mümkün. Türkiye’nin bu uyuşturucu ticaretinin baş aktörü olduğu ise artık herkes tarafından bilinen bir gerçek. Suç örgütü lideri Sedat Peker’in, AKP iktidarındaki etkili isimlerin bu ticarette yer aldığına dair peş peşe yayımladığı videolarda da bakanların, milletvekillerinin, ordu mensuplarının eroin-kokain ticaretinde kilit rol oynadığı ifşa ediliyor.

HABER MERKEZİ

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.