Güzel’in vekilliği gasp edildi

HDP Milletvekili Semra Güzel

HDP Milletvekili Semra Güzel

  • HDP Milletvekili Semra Güzel’in milletvekilliği, Meclis Genel Kurulu’nda düşürüldü.

HDP Milletvekili Semra Güzel’in milletvekilliği, Meclis Genel Kurulu’nda düşürüldü.

Güzel’in yasama faaliyetlerine katılmadığı nedeniyle vekilliğinin düşürülmesine dair Anayasa ve Adalet Karma Komisyonu’nun raporu sonrası Meclis Genel Kurulu’nda oylama yapıldı. Oylama sırasında Genel Kurul’da HDP Eşbaşkanları Pervin Buldan ve Mithat Sancar da hazır bulundu. Güzel’in milletvekilliği, Meclis Genel Kurulu'nda okunan tezkere sonrası düşürüldü. Toplamda 371 oyu kullanıldığı oylamada 330 kabul oyuna karşı 42 ret oyu kullanıldı. AKP, MHP, İYİ Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Grubu vekilliğin düşürülmesi yönünde oy kullandı.

Güzel’in tezkeresini okuyan AKP’li Meclis Başkanvekili Süreyya Sadi Bilgiç, CHP İstanbul Milletvekili Enis Berberoğlu, HDP Hakkari Milletvekili Leyla Güven ve HDP Amed Milletvekili Musa Farisoğulları’nın milletvekilliklerinin düşürüldüğü 4 Haziran 2020'de de Meclis Başkanvekili görevindeydi.

Oylama öncesi söz alan HDP Riha Milletvekili Ömer Öcalan, “Anayasa'nın ayaklar altına alındığına halkımız bugün şahitlik yapacaktır. 90'lı yıllardan itibaren sistematik bir şekilde devam eden ret ve inkâr, bugün yani 22 Aralık 2022'de de tekrarlanacaktır. Oylama yapılırken büyük bir kin, öfke ve mutlulukla milletvekilliği iktidar tarafından düşürülecektir ama halkımız, bu zalim ve Kürt düşmanı iktidara cevabını en yakın zamanda verecektir. Kürtlerin seçme ve seçilme hakkını elinden alanlar, elbette bu ülkede halkın vicdanında mahkum olacaktır. Semra Vekili buradan selamlıyorum. Semra Vekil halk nezdinde temsiliyetine devam edecektir” diye konuştu.

Gergerlioğlu: Halkın vekilidir

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu da Kürt meselesinin demokratik anayasal değişikliklerle çözülebileceğine dikkat çekerken, “Bilin ki vekil düşürerek, polise vekil darp ettirerek hiçbir yere varamazsınız, ancak hakka ve halka karşı olduğunuzu gösterirsiniz. Uyduruk kararlarla vekil dokunulmazlığı düşürdünüz, cezaevine attınız, nereye vardınız? Uyduruk yargı kararlarıyla milletvekilini cezaevine attınız da ne oldu? Döndük ve yine size hakkı haykırıyoruz, zulmünüzü haykırıyoruz ve yine buradayız. Çatışma, kan, gözyaşı, vekil düşürme yollarıyla mücadele etmek kesinlikle Kürt meselesinin çözümüne hizmet etmez. Biz buradayız, halkın vekilleri olarak mücadeleye devam ediyoruz. Semra Güzel de halkın vekilidir” şeklinde konuştu.

HDP, kararı protesto etmek amacıyla Genel Kurul'u terk etti. ANKARA

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.