Hakaret zengini!

  • Son 6 yılda 160 bin kişi hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” soruşturması yürütüldü ve 35 bin kişiye dava açıldı. HDP eski Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’e, "Erdoğan'ın geçmişi şaibelerle dolu" sözleri nedeniyle verilen 10 ay hapis cezası kararı, Anayasa Mahkemesi’ne taşındı.  

 

Önder, 4 Kasım 2016’da gözaltı sürecinde savcılığa verdiği ifadesinde “Erdoğan’ın geçmişi şaibelerle dolu” sözü nedeniyle 21 Haziran'da "Cumhurbaşkanına hakaret" iddiasıyla 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Diyarbakır 12. Asliye Ceza Mahkemesi'nin verdiği karara karşı Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yapılan itiraz reddedildi. Önder'in avukatı Serdar Çelebi, kararı Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) taşıdı. Başvuruda, AYM ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nde (AİHS) yer alan düşünce ve ifade özgürlüğüne dair maddeler ile Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) bu yönde verdiği ihlal kararlara atıfta bulunuldu. “Cumhurbaşkanına hakaret” suçunu düzenleyen Türk Ceza Kanunun (TCK) 299'uncu maddesinin AİHM'in verdiği kararlar üzerine bir hükmünün kalmadığına dikkat çekilen başvuruda, AİHM’in söz konusu maddenin değiştirilmesi talebi anımsatıldı. 

Terörize etmenin aracı

Son 6 yılda 160 bin kişi hakkında “Cumhurbaşkanına hakaret” soruşturması yürütüldüğü ve bunlardan 35 bin kişiye dava açıldığı bilgisinin paylaşıldığı başvuruda, "Belirtmek gerekir ki başvurusu konu olayda ve genelde Türkiye’de 299’uncu madde AİHM içtihadıyla oluşmuş yasağa taban tabana zıt bir şekilde uygulanmaktadır. Türkiye’de TCK 299 uygulaması cumhurbaşkanı ile diğer kişiler arasında eşitliğe saygı göstermek bir yana muhalif ve her türlü görüşü susturmanın, hata terörize etmenin aracı haline gelmiştir” ifadelerine yer verildi. 

Ondan önceki dört yılda 2 bin 136 soruşturma

 Başvuruda, 2010 yılı ile Erdoğan’ın görevi devraldığı Ağustos 2014'e kadar “Cumhurbaşkanına hakaret” suçundan 2 bin 136 kişiye soruşturma açıldığı; 2015'te bu sayının 7 bin 216’ya; 2016’da ise 38 bin 254 kişiye ulaştığı kaydedildi. Başvuruda, soruşturma sayısının her geçen yıl artarak devam ettiğine işaret edilerek, Adalet Bakanlığının verilerine göre; 2014-2020 yılları arasında açılan 35 bin 507 davadan 5 bin 660’nın beraatla sonuçlandığı belirtildi. Başvuruda, “Bir suçun 15 yıl içinde bin kat daha fazla işlenmesinin, bu hükmün kötüye kullanılması dışında makul bir açıklaması yoktur. Bir kişinin bu şekilde hem siyasetin en merkezinde yer alıp hem de her türlü eleştiriden muaf olacak şekilde insanları ağır hapis cezasıyla tehdidi altında tutması, AİHM tarafından belirtilen Sözleşmenin ruhuna aykırı olama durumu ağırlaştırmaktadır” diye kaydedildi.

Başvuruda, Önder’in milletvekili olduğu dönemde bu konuşmayı yaptığı ve konuşmasının “yasa dokunulmazlığı” kapsamında kaldığı belirtildi. AİHM’in HDP milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılarak yargılanmasında verdiği ihlal kararı hatırlatılan başvuruda, verilen kararın ihlalin devamı niteliğinde olduğu vurgulandı. Başvuruda, “düşünce ve ifade özgürlüğüne”, “yasallık ilkesine”, “adil yargılanmaya” ve “siyasi faaliyet hakkı”na aykırılık teşkil ettiği ifade edildi. Başvuruda, yaşanan hak ihlallerinden dolayı 50 bin TL maddi, 500 bin TL manevi tazminat talep edildi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.