Hakkari’de fuhuş ve uyuşturucuya karşı eylem

  • Hakkari'de gündeme gelen fuhuş ve uyuşturucu çetelerine karşı tek yolun kenetlenmek olduğunu belirten TJA, sistematik özel savaş araçlarına karşı örgütlenmeye çağırdı.

Tevgera Jinên Azad (TJA) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi üyeleri, Hakkari'de bir yürüyüş düzenledi. Yürüyüşe, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Saliha Aydeniz, HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, HDP Parti Sözcüsü Ebru Günay, Hakkari ve Van Milletvekilleri, Hakkari ve Van Barış Anneleri Meclisi üyeleri ile çok sayıda kadın katıldı. Kadınlar adına açıklamayı yapan HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, şunları belirtti: "Maalesef her yerde olduğu gibi her şehirde karşılaştığımız manzara ile Hakkari'de bir kez daha karşı karşıyayız. Kadınlar şiddete uğrarken, yolun ortasında katledilirken, kadınlar, tacize ve tecavüze, çocuklar cinsel istismara uğrarken, kadınlar kendilerine koruma sağlarken başvuru yaptıklarında ortada olmayan ve görünmez olan kolluk burada kadınların sesini kısmak için yine tüm gücüyle bir yığınak yapmış durumda. İktidar uzun bir süredir kadınlara yönelik bir strateji uyguluyor ama en önemlisi Kürt kadınlarına ve Kürdistan’a yönelik özel bir politika uygulanıyor. Türkiye’nin tümünde kadınları şiddetle yüz yüze bırakıp makul kadını yaratmaya çalışırken, Kürdistan'daki savaşını da kadınlar ve kadın bedeni üzerinden gerçekleştiriyor. Savaş politikası olarak tecavüzü bir araç haline getiriyorlar.”

DBP Eşbaşkanı Saliha Aydeniz ise “Siyasi iktidar tarafından kurulmak istenen tek adam, erkek ve saray rejimine karşı, kadın katliamları, halkları yok sayma politikalarına karşı saraylarınızı başınıza yıkacağız. Herkes çok iyi bilsin ki sarayları başlarınıza yıkacak olan Kürt kadının ve Türk halklarının mücadelesi olacaktır. Yok sayma ve kadın kırımı politikalarına karşı, erkek devlet şiddetine ve yürütmek istedikleri yok saymalara karşı sonuna kadar mücadele edeceğiz. Kadınlar olarak savunmamızı ve direnişimizi büyüteceğiz” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından yürüyüş, “Jin jiyan azadî” sloganı eşliğinde sona erdi.

TJA, Hakkari bölgesinde içerisinde asker ve korucuların bulunduğu bir çetenin kadınları şantaj yoluyla fuhuşa sürüklemesine ilişkin yazılı bir açıklama da yaptı. Açıklamada, "Kürt halkı 40 yılı aşkın bir süredir savaşın her türlü kirli yüzüyle karşı karşıya kaldı. Yoksulluk, baskı, şiddet, faili meçhul cinayetler, köy boşaltmalar, tutuklamalar, sürgünler… Özel savaş politikalarıyla taciz, tecavüz, fuhuş, uyuşturucu madde kullanımı gibi toplumsal ahlak ve değerleri aşındıran her türlü yöntem topluma karşı bir silah olarak kullanılmakta. Bugün fuhuş çetesini oluşturanlar yıllar önce ‘terörist olacaklarına fuhuş yapsınlar daha iyi’ diyen devletin görevlileridir. Hakkari ve köylerinde oluşturulmaya çalışılan çirkin ve gayri ahlaki çeteleşme Kürt kadını şahsında kürdün onurunu haysiyetini ve namusunu hedef almaktadır. Buradan halkımıza ve tüm kamuoyuna sesleniyoruz; yürütülen kültürel soykırım politikalarına karşı evlatlarımızı, kadınlarımızı ve gençlerimizi bu kirli çeteleşme, fuhuş, ajanlık ve uyuşturucu gibi tüm özel savaş yöntemlerinden korumanın tek yolu vardır; O da gerçek bir kimlik bilincini korumak ve ulusal toplumsal değerler etrafında kenetlenmektir. Sistematik özel savaş araçlarına karşı duyarlı olmaya ve örgütlenmeye çağırıyoruz" denildi.  HAKKARİ

 

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.