QSD’nin, ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon’un desteğiyle 9 Eylül 2017’de startını verdiği Dêrazor bölgesindeki hamlede sona gelindi. Böylece DAİŞ’in halifeliğinin hüküm sürdüğü toprak parçası kalmıyor. QSD, DAİŞ zihniyetiyle mücadelenin ise devam edeceğini söyledi.

Cizîr Fırtınası Hamlesi komutanlarından Çiya Fırat, DAİŞ çetesinin küçük bir alanda çembere alındığını, sivilleri kalkan olarak kullanmasından dolayı beklediklerini söyledi. Fırat, yakın bir zamanda buna da son vereceklerini ve DAİŞ hücre yapılarına karşı mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

QSD, 9 Eylül 2017’de Dêrazor kırsalını özgürleştirme hamlesini başlattı. Ancak hamle, Türkiye’nin Ocak 2018’de Efrîn’e yönelik işgal saldırılarına başlamasıyla durduruldu. Eylül 2018’de hamleyi tekrardan başlatan QSD, bölgeyi DAİŞ’ten özgürleştirdi. Cizîr Fırtınası Hamlesi komutanlarından Çiya Fırat, Dêrazor’daki Heqîl Omer merkezinde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda QSD Basın Sözcüsü Mustafa Bali ve QSD’li komutanların yanı sıra çok sayıda basın mensubu da hazır bulundu.

Sivillerin can güvenliği

Açıklamasına DAİŞ çetesinin küçük bir alanda çembere alındığını ifade ederek başlayan Çiya Fırat, “Dikkatli bir şekilde ilerleyişimizi sürdürüyoruz. DAİŞ çetesi sivilleri kalkan olarak kullandığı için hamlenin sonuca ulaşmasında geç kalındı. Siviller can güvenliği için çabalıyoruz” dedi.

DAİŞ çetesinin elinde çok sayıda esir bulunduğuna da dikkat çeken Çiya Fırat, bazılarının kurtarıldığını söyledi. Oluşturulan güvenlik koridorlarıyla binlerce sivilin kurtarıldığını ve kendilerine gerekli yardımların sunulduğunu belirtti.

DAİŞ’in bitirilmesinin birkaç günlük bir çalışma olmadığını kaydeden Fırat, artık sona geldiklerini söyledi. Çiya Fırat, DAİŞ’in hücre yapılarının bitirilmesine yönelik çalışmalar ile zihniyetiyle mücadalenin ise devam ettiğini vurguladı. 

 

 DÊRAZOR

 
 

QSD Askeri Meclisi toplandı

   

Demokratik Suriye Meclisi (QSD) Askeri Meclisi Olağan toplantısı yapıldı. Cizîr Bölgesi’nin Hesekê kentinde dün düzenlenen toplantıda gelecek döneme ilişkin planlanmalar ele alındı. Genel Komutan Mazlum Ebdi, QSD Sözcüsü Kino Gabriel, Bab Askeri Meclisi Genel Komutanı Cemal Ebû Cuma, Ceyş El Suwar Genel Komutanlık Üyesi Abdulmelik Berd, QSD Fırat Bölgesi Komutanı Heqî Kobanê, QSD Genel Komutanlık Üyesi Newroz Ehmed, Dêrazor Askeri Meclisi Genel Komutanı Ehmed Ebu Xewla, Terörü Sona Erdirme Operasyonu Komutanı Harun Koçer, Senadid Güçleri Komutanı Şex Bender Deham, QSD Komutanı Rojda Heleb, Öz Savunma Güçleri Genel Komutanı Siyamend Welat, QSD Doğu Bölgesi Komutanı Hesen Qamişlo, YPJ Komutanı Tolhildan Raman, QSD Doğu Bölgesi Komutanı Leyla Waşukani, Dêrazor Askeri Meclisi Komutanı Jiyan Tolhildan, Cizîr Fırtınası Hamlesi Sözcüsü Lilwa Abdullah, QSD Genel İlişkiler Sorumlusu Rêdur Xelîl, Cerablus Askeri Meclisi Komutanı Mihemed Eli, Ceyş El Suwar Komutanı Ebu Erac ve Cebhet El Ekrad komutanları toplantıda hazır bulundu.