Halime, koçer kadınların adayı

Kadın Haberleri —

Halime İlçin

Halime İlçin

  • Koçer bir kadın olan Halime İlçin, “kadınlar yapamaz” zihniyetini değiştirmek ve AKP’nin hilelerle gasp ettiği Deşta Darê beldesini kazanmak için büyük heyecanla seçim gününü bekliyor. İlçin, “Koçerliğin yükü kadınların omzunda, emeğimiz sömürülüyor. Koçer kadınlar için projeler hayata geçireceğim” dedi.

Deşta Darê’nin sorunlarını kadın ve gençlerin gözünden görebiliyorum” diyor Halime İlçin. Belediye eş başkan adayı olma kararı verirken en çok da “kadınlar yapamaz” zihniyetine karşı adım attı.

Halime İlçin ve Fahrettin Akman, Şirnex’ın Hezex (İdil) ilçesine bağlı Deşta Darê (Sırtköy) belde belediyesi eşbaşkan adayları. 2 bin nüfuslu beldede, bin 400 seçmen bulunuyor. Beldenin dikkat çeken özelliği, seçmenlerin çoğunun koçerlerden oluşuyor olması. Tek geçim kaynağı da koçerlerin temel uğraşı olan hayvancılık.

Deşta Darê Belde Belediyesi’nin yönetimi 1999’da Anavatan Partisi’ndeyken, 2004 yerel seçimlerinde belediye Demokratik Toplum Partisi’ne (DTP) geçti. 2009 yerel seçimlerinde Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) ve 2014 seçimlerinde BDP’de idi. 2019’da ise oy kaydırması sonucu belde belediyesi AKP’ye geçti. Fakat bu seçimde DEM Parti'nin belediyeyi kazanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

 

 

Genç kadınlar siyasete yön veriyor

Kadın aday olan Halime İlçin’in siyasete atılma süreci ve beldenin kadın öncülüğünde yönetilmesi kararı bir hayli dikkat çekici. Henüz 25 yaşında olan İlçin, 1999 yılında beldede koçer bir ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Kırşehir Üniversitesi Psikolojik Danışman Rehberlik Bölümü’nü kazandı ve ekonomik zorluklara rağmen üniversiteden mezun oldu. Bir süre beldedeki öğrencilere zayıf oldukları derslerde gönüllü olarak eğitim verdi.  

Daha yaşanılır bir belde için

Öte yandan, yaz mevsiminde ailesiyle birlikte Sêrt’ın Berwarî (Pervari) ilçesi ve HerekolDağı’nın eteklerinde bulunan yaylalarda koçerlik yapan İlçin, koçerliğin zorlu süreçleriyle birlikte tüm güzelliklerini de yaşadı.

Şimdi ise koçer kadınların yaşadıkları zorlukları çözmek, daha yaşanılır bir belde inşa etmek ve 2019’da AKP’nin çeşitli usulsüzlüklerle aldığı belediyeyi yeniden yönetmek için kolları sıvadı.

Yasakçı zihniyete cevap

MA’dan Zeynep Durgut’a konuşan İlçin, “kadınlar yapamaz” zihniyetine karşı beldenin kadınlar öncülüğünde yönetilmesi gerektiğini ifade ederek, adaylık sürecini şöyle anlatıyor:

“Aday adayı olarak başvuru yaptığımdan ailemin ve yakın çevremin haberi yoktu. Başvuru yaptıktan sonra öğrendiler ve tepki gösterdiler. Ancak bu adımı atarak tam da bu yasakçı zihniyete cevap olmak istedim. Beldedeki çocuklara matematik dersi verdiğim süreçte çocukların yaşadıkları sorunlara tanık oldum. Yine kadınların yaşadıkları sorunlar ortada ve bu sorunların çözülmediğini de görüyorum. Ancak kadınlar, kadın ve çocuklara çözüm olabilir. ‘Neden beldeme ve bu çocuklara çözüm olmayayım ki?’ dedim ve aday oldum. Beldenin sorunlarını kadın ve gençlerin gözünden görebiliyorum.”

Kışın okula, yazın yaylaya

Koçerlerin yaşadıkları zorlu yaşama tanık olduğunu ve bu zorlu yaşamın yükünün kadınların omzunda olduğunu söyleyen İlçin’in amacı ise kadınlar için projeler geliştirmek.

“Beldede kadınlar ve gençler için köklü değişimlerin olmamasını bir eksiklik olarak görüyorum. Koçer bir ailede doğdum ve her koçer çocuğu gibi yaylalarda büyüdüm. Kışın okula, yazın ise yaylalara gidiyorum. Koçer yaşamı çok zor ve zahmetlidir. Hele ki kadın isen daha zordur. Bu konuda da özellikle koçer kadınlar için projeler yapmak istiyorum. Koçerliğin zahmeti kadınların omzunda, emeğimiz sömürülüyor. Koçer kadınların da var olduğunu göstermek ve taleplerini dile getirmek için aday oldum.”

 

 

Kapıları kadınlara açacak

İlçin, çalışmalarında kadın ve gençlere öncelik tanıyacaklarını belirterek, “2019’da yapılan yerel seçimlerde AKP belediyeyi aldı. Bugüne kadar AKP halk için tek bir hizmet yapmadı. Belediyenin kapısı halka kapalı. Bu yüzden de halk belediyeye gitmiyor. Halkın AKP’li belediyeden umudu yok. Belediyeyi aldığımızda ilk gerçekleştireceğimiz projelerimiz arasında Kadın Kütüphanesi var. Halk burada geçimini hayvancılıktan sağlıyor, daha iyi üretim yapılacak projelerle hayvancılığı güçlendireceğiz. Belediyenin kapısını yeniden halka açacağız” diyor.

Bizim olanı alacağız

2019’de taşıma seçmenlerle beldeyi alan gaspçı AKP zihniyete 31 Mart’ta cevap vereceklerini belirten İlçin, “Zaman bizim zamanımız” mesajını veriyor.

“Geçtiğimiz seçimde AKP taşıdığı oylarla belediyeyi aldı. Şimdi de aynı yönteme başvuruyor. Ancak bizler bu hilelere geçit vermeyeceğiz ve her türlü hukuksuzluğa karşı gereken cevabı vereceğiz. Halkımızla, gençlerle, kadınlarla belediyemizi geri alacağız. Deştadarê’de zaman bizlerin, kadınların ve gençlerin zamanı, zaman başarma zamanıdır.” ŞIRNEX

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.