Halk 14 Mayıs’ta hesap soracak

HPD Saruhan Oluc

HPD Saruhan Oluc

  • HDP Grup Başkanvekili Oluç, AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep T. Erdoğan'ın “14 Mayıs’ta millet hesabı soracak” sözlerinin tek doğru olduğunu ve katıldığını belirterek, "Gerçekten halk 14 Mayıs’ta hesabı soracak" dedi.

HDP Grup Başkanvekili Saruhan Oluç, Meclis’te basın toplantısı düzenledi.

Gündeme ilişkin açıklamalarda bulunan Oluç, AKP Genel Başkanı Erdoğan'ın dünkü Grup Toplantısı'nda 'Türkiye Yüzyılı'ndan, 'yüzyılın felaketi'ne geçtiğine dikkat çekerek, şunları söyledi: " Gerçekten Türkiye’ye yüzyılın felaketini yaşatmış olan bir iktidarla karşı karşıyayız. Erdoğan, depremde yıkık-ağır hasarlı 203 bin binada 583 bin bağımsız bölüm var, bunların yüzde 98’i de 2000 öncesi yapılan binalardan oluşuyor, diyor. Hiç sıkılma yok! Ya siz 10 yılda 10 tane imar affı çıkardınız. En son 2018’de imar affı çıkardınız. O zaman niye af çıkardınız da bütün bu binaları affettiniz? 3 milyon 252 bin bina, yapı faydalanmış 2018’de çıkarılan en son imar affından. Bunun 10 bin 629’u Adıyaman’da, yıkılan yerlerden bahsediyoruz. Hatay’da 56 bin 464 imar affından yararlanmış bina. Maraş’ta 39 bin imar affından yararlanmış bina, Malatya’da 22 bin, diğer illere gelmiyorum.

OHAL ile yetki gaspı

OHAL’i başka bir şey için ilan ettiniz. Çevre Bakanlığına OHAL sayesinde çok büyük yetkiler verdiniz. Plan gerekmeksizin yapılaşma yapabilecek ve yerel yönetimleri devre dışı bırakma imkanını sağlayacak adımları ve imkanları verdiniz Çevre Bakanlığına. Ormana ve mera alanlarına inşaat yapılmasının önünü açtınız. İskan alanlarında plan ve imar uygulamaları olmaksızın harekete geçilebilecek ve itiraz edilemeyecek. Taşınmaz mülkiyetini kısmen ya da tamamen başka bir alana aktarmanın imkanını sağladınız. Acele kamulaşmanın önünü açtınız. Askı ve itiraz süreçlerini devre dışı bırakma süreçlerini devre dışı bıraktınız. Taşınmazları başka yere aktarma imkanı sağladınız.

Kızılay Başkanı şaibeli

Sözde bir atraksiyon yapıldı televizyonlarda, 116 milyar TL bağış toplandı. Nereye geldi bu bağışlar, nereye yattı, hangi hesaplara yattı, nasıl kullanılıyor bu para? Buna ilişkin bir şeffaflık var mı? Buna ilişkin hesap verme niyeti var mı? Yok. O zaman bu “Afet Yeniden İmar Fonu”nun da bir ciddiyeti olmaz. Ekonomistim diyerek ekonomiyi batırdınız, Türkiye Varlık Fonu’nun başına geçtiniz, her kuruma yandaşlarınızı doldurdunuz. Kızılay, holding gibi çalışmış maşallah. Deprem olmuş, çadır satıyor. Kızılay Başkanı zaten şaibeli bir insan. Onun da tepesinde ondan sorumlu olan kim?

Şimdi inşaat şovdur

Fay hatları ve aktif fay zonları üzerine inşaat yapılması ile ilgili kanun bir an önce çıkarılmalıdır. Bu çıkarılmadan, 45 binden fazla insanın hayatını kaybettiği deprem bölgesinde inşaat yapmak demek bir şovdur.

Gerçekten bugün AKP Genel Başkanı'nın söylediği bir söze çok katılıyorum. '14 Mayıs’ta millet hesabı soracak' dedi ya, gerçekten 14 Mayıs’ta seçim olduğunda millet bu hesabı kesecek. Deprem ve afet konusunda yapılmamış olanların, hazırlıksızlığın, bu kadar insanın hayatını kaybetmiş olmasının siyasi sorumlusundan, iktidar ittifakından, yani Cumhur İttifakı’ndan hesabı soracak. Tek söylediği doğru bugün maalesef buydu." ANKARA

 

*****

Halkevleri'ne gözaltı

Halkevleri İstanbul Şubesi, Hatay’ın Defne İlçesinde bulunan Sevgi Parkı’nda, depremzede kadınlar başta olmak üzere depremden etkilenenlere hizmet vermek için kurulan çadır ve konteynırların valilik tarafından kaldırılmasına ilişkin şube binası önünde basın açıklaması yapmak istedi. Binadan çıkarken polisler tarafından engellenen Halkevleri Genel Başkan Yarımcısı Zeynep Çelik ve onlarca Halkevleri üyesi, “Deprem değil bu bir katliam” diyerek tepki gösterdi. Atılan sloganların ardından Halkevleri Genel Başkan Yardımcısı Zeynep Çelik ile Tuana Uguz, Faruk Yıldırım, Umut Yıldız, Hasan Gencer, Ergin Cavik, İbrahim Gül ve Alişan Dil, polislerce darp edilerek gözaltına alındı. Polisler ayrıca gözaltı esnasında görüntü çeken gazetecileri de darp etti. İSTANBUL

 

*****

Can kaybı 45 bini aştı

Pazarcık ve Elbistan merkezli iki büyük deprem ve ardından devam eden artçılarla birlikte can kaybı dün itibarıyla 45 bini aştı. AFAD tarafından yapılan açıklamaya göre; yaşamını yitirenlerin sayısı 45 bin 89'a ulaştı. Maraş, Antep, Urfa, Amed, Adana, Adıyaman, Osmaniye, Hatay, Kilis, Malatya ve Elazığ’dan tahliye olup gittiği illerde valilik ve kaymakamlıklara başvurarak kayıt yaptıran toplam kişi sayısı 1 milyon 971 bin 589 kişi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.