Halk iradesini savunuyor

Kayyum protesto

Kayyum protesto

  • AKP-MHP iktidarının, bakanlık ve yargıyı kullanarak kumpas ve pusuyla halkın iradesini gasp etme girişimi, yine halkın iradesine çarptı.
  • Yasa dışı ve gayrimeşru girişimine Türkiye’de de destek bulamayan iktidara karşı sokaklara çıkan Kürtler, yeni kayyum sistemine izin vermeyeceği haykırdı.

Wan Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlığına seçilen Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesi protesto ediliyor. Wan’da başlayan protestolar, birçok kente yayıldı.

Colemêrg merkezde protestoların adresi çarşı merkeziydi. Gençlerin yoğunlukta olduğu kitle, “Abdullah Zeydan onurumuzdur” sloganlarıyla yürüyüş gerçekleştirdi. Ayrıca sık sık AKP İl Başkanı Zeydin Kaya aleyhine sloganlar attı. Kısa bir süre sonra protesto eylemi büyürken, Zeydin Kaya’nın ofisinin bulunduğu yerde AKP’liler havaya ateş açtı. Daha sonra Kaya’nın koruma ve yakınları rastgele ateş açtı  Gençler taşlar ve havai fişeklerle karşılık verdi. Özel hareket polislerinin yanı sıra askerler de şehir merkezine indi. Polisler, tazyikli su ve  gaz bombalarıyla kitleye saldırdı. Protestolar geç saatlere kadar sürdü. 

Gever’de ise Yeşildere, Dizê, Orman ve Cumhuriyet mahalleleri ile şehrin en işlek caddelerinde gençler protesto eylemi gerçekleştirdi. Sık sık “Bijî serok Apo” sloganları atan gençler, ateş yakarak yolları trafiğe kapattı. Türk devlet güçleri, burada da gençlere gaz bombaları, plastik mermi ve tazyikli suyla saldırdı. Halk da taş, havai fişek ve şişelerle karşılık verdi. Gever’de ara sokaklarda devam eden eyleme müdahale eden polis çok sayıda kişiyi darp ederek gözaltına aldı.

SÊRT 

DEM Parti Sêrt İl Örgütü, AKP’nin Wan’daki seçim darbesini protesto etti. DEM Parti Sêrt Belediye Eşbaşkan adayları Safiye Alağaş ve Mehmet Kaysi, DEM Parti Sêrt Milletvekili Sebahat Sarıtaş Erdoğan, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve DEM Parti İl örgütleri, Özgür Kadın Hareketi’nin (Tevgera Jinên Azad) de aralarında olduğu çok sayıda kişi, İl binası önünde bir araya geldi. Demokrasi Meydanı’na yürüyerek, açıklama yapmak isteyen kitleye polis izin vermedi. Bunun üzerine DEM Parti Sêrt Milletvekili Sebahat Sarıtaş Erdoğan, tek başına yürüyüşe geçti. Polisin saldırılarına aldırış etmeyen kitle Erdoğan’ın peşinden yürüyüşe geçti. Güres Caddesi boyunca, “Abdullah Zeydan yalnız değildir”, “Bijî  berxedana Wanê”, “Abdullah Zeydan irademizdir” ve “Direne direne kazanacağız” sloganlarıyla yürüyüş yapıldı. Erdoğan, yürüyüş boyunca halka seslenerek, Wan halkının iradesinin gasp edildiğini anlattı. Erdoğan, “Kimse Kurdistan’ın iradesini gasp etmeyi aklından geçiremez” dedi. Yürüyüş sırasında binlerce yurttaş alkış ve zılgıtlarla destek verdi. Yurttaşları darp ederek durdurmaya çalışan polis, biber gazı sıktı. Kitle, polisin her türlü saldırısına rağmen slogan, alkış ve zılgıtlarla protesto yürüyüşüne devam etti. Güres Caddesi’ni bitiren kitle, buradan Demokrasi Meydanı’na geçerek yürüyüşünü tamamladı. Yürüyüş sonrası çok sayıda kişinin gözaltına alındığı öğrenildi.

ADANA 

Adana'nın Seyhan ve Ceyhan ilçelerinde halk, sokaklara çıktı. Barbaros, Hürriyet, Gülbahçe, Dağlıoğlu, Şakirpaşa, Belediyeevleri ve Küçükdikili’de bir araya gelen halk, alkış, zılgıt ve sloganlarla yürüdü. Ayrıca halk, tencere ve tavalara vurup ses çıkardı. Gülbahçe Mahallesi'nde ise gençler ana yola lastik yakarak, protesto eylemi gerçekleştirdi.

AMED

Amed merkez ve ilçelerinde Wan'daki darbe girişimine karşı yürüdü. Yürüyüş ve açıklamalar sırasında sık sık “Bijî Berxwedana Wanê”, “Abdullah Zeydan onurumuzdur” sloganları atıldı.

İSTANBUL 

 İstanbul’da çeşitli mahallelerde meşaleli yürüyüşlerle protesto edildi. “Wan için ayağa/Jibo Wanê rabe” sloganları eşliğinde yürüyüş gerçekleştiren gençler, “Halkımızın iradesini gasp edenlere, sömürgeci kayyum rejimine karşı sokaklarda olacağız” dedi.

 

 

ÊLIH 

Abdullah Zeydan’a mazbata verilmemesi Êlih’te binlerce kişinin katılımıyla protesto edildi. Diyarbakır Caddesi’ni kapatarak “Bijî berxwedana Wanê” sloganları eşliğinde yürüyüş gerçekleştiren gençlere polis, biber gazı, plastik mermi ve TOMA ile saldırdı. Gençler polisin saldırıların havai fişek ve taşlarla karşılık verdi. Gençlerin ağırlıkta olduğu kitle uzun bir süre Cadde üzerinde polis ile çatıştı. Göstericiler sık sık, “Bijî serok Apo”, “Jin jiyan azadî”, “Bê serok jiyan nabe”, “Hırsız kayyum” sloganları attı. Kentin en işlek caddesi olan Diyarbakır Caddesi üzerindeki çatışma, bir süre sonra ara sokaklarda devam etti.

 

 

MÊRDÎN

Mêrdîn’in Nisêbîn (Nusaybin), Qoser (Kızıltepe) ve Artuklu ilçelerinde açıklamalar ve ışık söndürme eylemleri ile protestolar gerçekleştirildi. Nisêbîn’de İlçe binasının önünde protesto eylemi ardından ışık söndürme; Qoser’de binlerce kişinin katılımıyla gerçekleştirilen açıklamanın ardından oturma eylemi gerçekleştirildi. Artuklu ilçesinde ise İl binası önünde açıklama yapıldı. İl binasının önündeki yolu trafiğe kapatan kitle, “İrademe dokunma”, “Kayyum gasptır” ve “Bijî berxwedana Wanê” dövizleri açarak, “Bimre koletî, bijî azadî” sloganları attı. Milletvekili Beritan Güneş Altın da 31 Mart yerel seçimlerinde karşılarında rakip olarak siyasi partiler değil, devletin olduğunu dile getirerek, Kürt halkının tüm oyunlara ve sahtekarlıklara rağmen iradesini ortaya koyduğunu söyledi. Kürtlerin başarısı karşısında iktidarın acziyetinin ortaya çıktığını ve yeniden oyunlara başvurulduğunu ifade eden Güneş, yeni kayyum atama yöntemleri ile Kürtlerin iradesinin ayaklar altına alınmak istendiğini dile getirdi. Güneş, “Kürtler hiçbir zaman geri adım atmamıştır. Biz Wan’ı bırakmayacağız. Şirnex’i bırakmayacağız, Kurdistan’ı bırakmayacağız, direneceğiz, belediyelerimizi geri alacağız” dedi.

 Dün de birçok kentte protesto ve kitlesel açıklamalar yapıldı. HABER MERKEZİ

 

* * *

Hilvan’da yenilemeye itiraz

Curnê Reş'te AKP'liler tarafından yakılan iki sandığın gerekçe gösterilerek seçimlerin yenilenmesi kararına DEM Parti itiraz etti.

DEM Parti Curnê Reş (Hilvan) Belediyesi Eşbaşkan adayları Garip Yeşil ve Serhan Yavaş, 45 yıl sonra Curnê Reş Belediyesi’ni 521 oy farkı ile kazandı. 1979’da Kürtlerin aldığı ilk belediye olan ve belediyede ilk defa Saadet Yavuz, Emine Hacıyusufoğlu ve Durre Kaya olmak üzere 3 kadın belediye meclis üyesinin seçildiği Curnê Reş’te halk iradesi gasp edilmeye çalışılıyor. 31 Mart’ta oy verme işlemelerinin sürdüğü Gençlik Merkezi’nde 1119 ve 1120 Nolu sandıklara ait iki sandık AKP’lilerden oluşan 50 kişilik grup tarafından yakılmıştı. Yakılan 1120 Nolu sandığa ait açığa çıkan görüntülerde Belediye Başkanı ve AKP’li aday Aslan Ali Bayık’ın ağabeyi Sırrı Bayık’ın oğlu Mustafa Bayık ve Belediye çalışanları Mehmet ve Halil Çeltik’in, bir çöp konteyneri içinde oy pusulalarını yaktığı görülüyor. Oy pusulalarını yakmalarına rağmen İlçe Seçim Kurulu’na seçim sonuçlarına dair itirazda bulunan AKP’nin itirazı kabul edilerek seçimin yenilenmesi yönünde karar verildi. DEM Parti ise “irade gaspı” dediği bu karara karşı İl Seçim Kurulu’na itirazda bulundu.

İtirazın değerlendirileceği merkez Haliliye ilçesinde bulunan İl Seçim Kurulu önünde sabahın erken saatlerinde yüzlerce kişi beklemeye başladı. DEM Parti Milletvekili Ömer Öcalan, Mersin Milletvekili Ali Bozan, Curnê Reş belediye eşbaşkanları Garip Yeşil ile Serhan Paydaş, DEM Parti'nin kazandığı Bêrecûk, Pirsûs, Serêkanîye, Hewag, Xelfetî, Wêranşar belediye eşbaşkanları, Riha Emek ve Demokrasi Platformu birleşenlerinin içinde yer aldığı ve sayıları her geçen dakika artan kitle, İl Seçim Kurulu önünde beklemeye başladı.

Halk tarafından seçilen Belediye Eşbaşkanı Garip Yeşil, “Halkın iradesi kazandı, halk kazandı. Kayyım zihniyeti her yeri sarmalamış. Halkın iradesini geri almadığımız müddetçe alanları, sokakları terk etmeyeceğiz. Halkın iradesinin arkasındayız” dedi. Curnê Reş’in farklı ve önemli bir noktada olduğunun altını çizen Garip Yeşil, şunları söyledi: “Burası ilk atılımın olduğu yer. Üç kadın öncümüz ilk defa burada belediyede yer aldı. O nedenle burası hem bizim hem de onlar için çok önemli. AKP zulmüne boyun eğmeyeceğiz. Hakkımıza sahip çıkacağız ve demokratik haklarımızı sonuna kadar işleteceğiz. Sonuç alıncaya kadar bir adım geri atmayacağız.”

 

* * *

Qileban’da mazbata çalındı

Qilêban’da konuşan DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, “AKP’nin verdiği mazbata hırsızlık mazbatasıdır. AKP’nin verdiği mazbata Kürt düşmanlığı mazbatasıdır” dedi.

 DEM Parti’nin birçok belediyesi AKP’nin “taşımalı” seçmenleriyle gasp edildi. Şirnex merkez, Qileban (Uludere) ve Elkê (Beytüşşebap) ilçeleri de “taşımalı” seçmenler nedeniyle gasp edilmek istenen belediyeler arasında. Qileban’da taşımalı seçmene rağmen sadece 160 oyla önde olan AKP’nin irade gaspına karşı Qilebanlılar, üç gün İlçe Seçim Kurulu önünde nöbet tuttu. Oyların yeniden sayılması için DEM Parti İlçe Örgütü tarafından yapılan itirazlar ise kurul tarafından reddedildi. 

Qilêbanlı yurttaşların nöbet eylemine Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, DEM Parti Şirnex Milletvekilleri Nevroz Uysal Aslan ve Zeki İrmez de katıldı. 

Nöbet eyleminde konuşan DBP Eşbaşkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, şunları söyledi: “Karşımızda bir iktidar yok değerli arkadaşlar. Karşımızda bir siyasi parti yok, karşımızda bir hükümet yok, karşımızda hırsızlığı marifet sayan Kürt düşmanlığı üzerinden ayakta durmaya çalışan Kürdistan’da ki bütün değerleri yok etmek için bütün planlarını yapan, seçimden sonra Kürt halkına dönük katliam projeleri yapan ve sınır ötesi operasyonla övünen bir organizasyon var. Suça bulaşmış, hırsızlığa bulaşmış ve hep bundan övgüyle bahseden bir organizasyon ile karşı karşıyayız. Şırnak’ta 8 bin asker polis getirdiler. Van’da mazbatayı AKP adayına verdiler. AKP’nin verdiği mazbata hırsızlık mazbatasıdır. AKP’nin verdiği mazbata Kürt düşmanlığı mazbatasıdır. Şırnak’ta her iki belediye eşbaşkanımız Şırnak halkının iradesi ile çoktan seçilmiştir. Qileban da Kürt halkınındır, Kürt halkının olarak kalacak.” dedi.

DEM Parti’nin yaptığı itirazların reddedilmesi üzerine kitle “Hırsız Gürgin” sloganıyla Uludere Adliyesi önünden DEM Parti İlçe binasına kadar yürüyüş düzenledi.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.