
İlk günün heyecanı...
Nebi Öğretmen, derslerin başlangıcını ise şu sözlerle anlattı: “Derse başladığımızda her şey çok güzeldi. Herkes ağlıyordu. Analar, çocuklar, biz öğretmenler... Hepimiz çok duygusal zamanlar yaşadık. Çocuklar da çok mutluydu. İlk günün heyecanı hepimizi çok mutlu etmişti. Tarihi bir olaydı bu; ama bu tarihin yaşanmasına şimdilik engel oldular. Üç ders işleyebildik sadece. Şimdi aileler çocuklarına, moralleri bozulmasın diye, ‘Okullar tatil olmuş’ diyor. Çocuklar da bayağı üzülüyor tabii.”
Ferzad Kemanger İlkokulu’nun mutlaka açılacağını belirten Kılıç, son olarak şunları söyledi: “Ferzad Kemanger ve diğer iki Kürtçe okulun önü açıldıktan sonra elbette daha fazlasını da isteyeceğiz. Bütün Eğitim Destek Evleri’nin Kürtçe okullara dönüşmesi projesi de vardır. Yeni binalar da inşa edilir. Bu süreç böylece devam edecek. Önümüzdeki Pazartesi de Ferzad Kemanger’de derslere tekrar başlayacağız. Yine benzer bir müdahale olursa, bu kez çok büyük bir direniş başlar.”
Ferzad Kemanger İlkokulu’nun bir başka öğretmeni Jülide Karademir ise anadilde eğitim talebinin velilerden yoğun biçimde geldiğini belirterek, Kürtçe okul açma kararına da bu taleplerden dolayı ulaştıklarını kaydetti.
‘Öğrencilerimiz çok gönüllüydü’
Jülide Öğretmen, ilk günü şöyle anlattı: “Veliler, öğrenciler, herkes çok heyecanlıydı. Öğrencilerin enerjisi özellikle çok farklıydı. Normalde devlet okulunda birinci sınıfa başlayan öğrenciler, velilerini bırakmak istemezler, okulda durmak istemezler. Ama bizim öğrencilerimiz, Ferzad Kemanger İlkokulu’nda kalmakta, derse girmekte çok gönüllüydü. Veliler de çok mutluydu; yıllardır hayalini kurdukları şeydi bu. Açılışımız çok coşkulu geçti; her şey çok güzel gidiyordu.”
Polis saldırısından sonra derslere bir süre bahçede devam ettiklerini hatırlatan Karademir, “Çocuklarımız bize okulun neden kapalı olduğunu soruyordu; ama bir şey diyemiyorduk. 6-7 yaşında çocuklar henüz. ‘Bir süreliğine böyle olacak’ diyebildik sadece” dedi.
‘Geleceği halkın refleksine bağlı’
Anadilini konuşamayan çocukların kökleriyle arasında kalın bir duvar örüldüğünü vurgulayan Karademir, okulların tekrar açılabilmesi ve yaygınlaşabilmesi içinse şu çağrıda bulundu: “Her şey, halkın refleksine bağlı. Halk sahiplenirse, Kürtçe eğitim devam eder; sahiplenmezse devam etmez. Biz de Ferzad Kemanger öğretmenleri olarak halkımızın okulumuza sahip çıkmasını bekliyoruz.”