Hamburg’da sanatçılar dernekleşiyor

Kültür/Sanat Haberleri —

  • Hamburg ve çevresinde yaşayan sanatçı ve aydınlar kültürel ve sanatsal çalışmalarını bir çatı altında topluyor. Dernekleşecek sanatçılar AGIJ Kültür Evi’nde ilk kongrelerini gerçekleştirdi.

M. ZAHİT EKİNCİ/HAMBURG

Kongreye Kürdistan’ın dört parçasından 50’ye yakın sanatçı, aydın, yazar ve sinemacı katıldı. Sanatçılar, Necmedîn Xulamî, Şaliko Bêkes, Bermal Çem, Siyamed Omédwar, Hozan Şemdin, Tirie Sinemekar, Ferhat Merde, Fereydun Hekim Zade, Cewad Merwanî, Peywan Arjîn, Nihat Türk ve Hunermend Berbang da video mesaj gönderdi.

Kültürümüzü, dilimizi savunalım

Hamburg’da uzun süredir folklor öğretmenliği yapan ve bu girişimin öncülerinden olan Ekrem Demir ise, Kürdistan’da yürütülen kirli savaşın aynı zamanda Kürt kültürü ve sanatına da bir saldırı olduğunu belirterek, “Ortak paydamız bu kirli siyasete karşı kültürümüzü, dilimizi ve sanatımızı savunmaktır. Bunun için de kurumlaşmalı ve ortak paydalarda buluşmalıyız” dedi.

Folklor kursundan film festivaline

Çalışmalarını üç ana başlıkta yürüteceklerini söyleyen Demir şöyle devam etti: “En başta çocuklara, gençlere ve kadınlara yönelik çalışmaları esas alacağız. Folklor, koro, enstrüman çalışmaları, ders yardımları, ev buluşmaları ve kahvaltılar başta olmak özere birçok çalışma planımız var. Bunun yanı sıra müzik tiyatro, sinema ve film festivalleri, Kürt kostüm atölyesi, dil ve edebiyat çalışmaları için kurslarımız da olacak.” 

Yürütülen tartışmaların ardından kongre sona ererken en kısa zamanda komisyonların oluşturulması ve eş sözcülerin belirlenmesi bekleniyor.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.