FADIL DONMA / HANNOVER

Almanya’nın Hannover kentinde 7 Kürdistanlının evine polis baskınlar gerçekleştirdi. Baskınların Kürt genci Halim Dener’in Alman polisi tarafından katledilişinin 25. yılı nedeniyle yapılması planlanan etkinlikler öncesine denk gelmesi dikkat çekti.

Hannover’de Kürdistanlıların kültürel ve siyasi örgütlenmesi olan Hannover Halk Meclis üyesi 7 Kürdistanlının hedef alındığı baskın Türk polisinin baskınlarını aratmadı. Aralarında sanatçı Ciwan Çewlik, Hannover Halk Meclis Eşbaşkanı Emin Seydo, NAV-YEK’e bağlı Mala Êzîdîya üyesi Dewrêş Duran, Kürt siyasetçi Abdullah Efe’nin de bulunduğu Kürdistanlılara yönelik baskında polis Hannover’de gerçekleşen kültürel etkinlikleri gerekçe yaptı.

Baskınlar Halim Dener’i unutturamaz

Eş zamanlı olarak gerçekleşen baskınlarda polis telefon ile birçok özel eşyaya el koydu. Baskınlara ilişkin görüştüğümüz siyasetçi Evdila Efe “Evlerimizin basılmasının Halim Dener’in katledilmesinin 25. yılı nedeniyle planladığımız anma etkinlikleri öncesine denk gelmesi tesadüf değildir. Bu baskınlar Kürt genci Dener’i katledilişini unutturamaz” diye konuştu. Son 12 ayda evlerine iki kez baskın yapıldığını belirten Efe, “Ellerinde Lüneburg mahkemesinin kararı vardı. Mahkeme 10 Nisan’da kararını vermiş. Buna rağmen polis, Halim Dener’in yıldönümünü bekledi” dedi.  Efe, baskınların ardından Dener için yapılacak anma etkinliklerinin daha güçlü geçmesini beklediklerini belirtti.

Kürtler şehitlerini anamayacak mı?

Bütün dünyanın desteklediği DAİŞ çetelerine karşı verilen mücadelede yaşamını yitirenleri anmanın, veya kültürel etkinlikler gerçekleştirmenin polis birimleri tarafından suç sayıldığını belirten Efe “Kürtler şehitlerini anamayacak mı ya da ulusal bayramlarını kutlayamayacaklar mı? Neredeyse Türk devleti gibi Alman polisi de Kürtlerin düğünlerinden korkar hale geldi” diye konuştu.

Son günlerde yoğunlaştı

Öte yandan Kürt kurumlarına ve Kürdistanlılara yönelik baskıların son günlerde yoğunlaştığı dikkat çekiyor. Geçtiğimiz günlerde Almanya’nın Rüsselsheim kentinde Demokratik Kürt Toplum Merkezi’ne baskın yapılmış; Giessen ve Mainz kentlerinde ev baskınları gerçekleşmiş ve Kürt siyasetçi Mazhar Turan gözaltına alınarak tutuklanmıştı.