Hasar tespiti yeniden yapılsın

Doğan Hatun

Doğan Hatun

  • Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Sözcüsü Doğan Hatun, Hatay'daki son depremden önce hasar tespiti yapılan binalarda yeniden inceleme yapılması gerektiğini belirterek, "Çünkü iki büyük depremden sonra şiddetli artçı depremler yaşandı. Az ve orta hasarlı tespiti yapılan yapılar, ağır hasar almış olabilir" dedi.

MUSTAFA DOĞAN - AMED

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum da Adıyaman Üniversitesi’ndeki Afet Koordinasyon Merkezi’nde açıklamalarda bulundu. Bakan Kurum, şunları söyledi: "11 ilimizde toplam 4 milyon 511 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 250 bin bina eş zamanlı incelenmiştir. 520 bin bağımsız bölümden oluşan 164 bin 321 binamız yıkık, acil yıkılacak ve ağır hasarlı olarak tespit ettik.

İnşaat için imzalar atıldı

Bakanlık olarak 200 bin konutumuzun, tüm mikro-bölgeleme, jeolojik ve zemin etütlerini tamamladığımız ve buna göre yer seçimini yaptığımız alanlarda, ilk konutlarımızın sözleşmelerimizi imzaladık. Bu kapsamda iki gün önce Adıyaman, Antep ve Kilis’te toplam bin 797 yeni yuvamızın sözleşmelerini imzaladık, inşa sürecine başladık. Dün de Adana’da 590, Antep’te 600, Hatay’da 364, Maraş’ta bin 19, Urfa’da 534 olmak üzere, toplam 3 bin 107 yeni yuvamızın sözleşmelerini tamamladık. Bugün de Antep ilçelerinde 400, Hatay’da bin 317 konut, Malatya’da 599 konut olmak üzere toplam 2 bin 316 konut ve 36 dükkânın sözleşmelerini imzalıyoruz. Kısacası üç günde 7 bin 220 konut ve 36 dükkânın sözleşmelerini yapacağız.”

İlk incelemeler yetmez

Amed'de de binalarda ön hasar tespit çalışmaları sürüyor. Dün itibarıyla kent genelindeki binaların yüzde 85'inde inceleme yapıldığı öğrenildi. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ile TMMOB'un ortaklaşa oluşturduğu ekipler tarafından yapılan incelemelerde ağır hasarlı bina sayısının bin 291, orta hasarlı bina sayısının bin 537, az hasarlı bina sayısının ise 15 bin 431 olduğu; 6 bin 21 binada ise henüz tespit yapılmadığı öğrenildi.

Kent Koruma ve Dayanışma Platformu Sözcüsü Doğan Hatun, ön hasar tespit çalışmalarının Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü ekipleri ile İnşaat Mühendisleri ve Mimar Mühendisleri ekipleri tarafından ortaklaşa yürütüldüğünü hatırlatarak, "Tek tek tüm binalar kontrol ediliyor. Kent genelinde yapılan çalışmalarda, az hasarlı, orta hasarlı, ağır hasarlı ve acilen yıkılması gereken yapılar kayıt altına alınıyor" şeklinde konuştu.

60-70 bini bulabilir

Maraş ve Hatay merkezli depremlerin Amed'de de şiddetli hissedildiğini ve şiddetli artçı depremlerin sürdüğünün altını çizen Hatun, "Yapılarda ön hasar tespiti yapılırken, şiddetli artçı depremler oldu. Daha önce yapılan denetimlerde hasarsız yapı, az hasarlı; az hasarlı yapı, orta hasarlı; orta hasarlı yapı ise ağır hasarlı olabilir. Çünkü sarsıntılar şiddetli oldu. Depremler sona erdikten sonra, daha sağlıklı bir hasar raporu çıkarılması ve gereken önlemlerin alınması için binalar tek tek yeniden kontrol edilmeli. Tahminimce denetimler bittiğinde 60-70 bin konutta hasar ortaya çıkmış olabilir" dedi.

Mevcut haliyle sürüyor

DW Türkçe'ye konuşan TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Başkanı Taner Yüzgeç de Hatay örneğini vererek, son depremden sonra hasar tespit çalışmalarının sıfırdan başlamasının teorik olarak gerekebileceğini söyledi. Yüzgeç, hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "Bakanlığın bu konudaki eğilimi, hasar tespit çalışmalarını sıfırlayıp yeniden yapmak değil. İtiraz üzerine veya talep gelirse yeniden inceleme yapılması yönünde gibi bir eğilim var. Şu an için somutlaşmış bir durum da yok. Mevcut haliyle devam ettiğini biliyorum. Elindeki imkânlar ve kapasitesi çerçevesinde yapılabilir mi? İlk etapta itiraz ve başvurular çerçevesinde ekipleri yönlendirecektir. Ancak önce çalışmayı bitirmesi lazım" diye konuştu.

Taner Yüzgeç, normalde orta hasarlı binaların güçlendirilmeden oturulamayacağını kaydetti. "Son depremden sonra bu az ve orta hasarlı binaların durumuyla ilgili yeniden inceleme yapılmalı mı?" sorusu üzerine Yüzgeç, şu yanıtı verdi: "Eğer, bakanlık böylesi bir karar almasa bile vatandaşlar binalarının incelenmesi için talepte bulunmak zorunda. İkinci deprem sonrasında bakanlık resen yapmalı. Önce şu çalışması var. Bundan sonraki depremde ikinci depremin etkisini tespitlerini yapacaktır. Az hasarlı ve orta hasarlı binalara yeniden inceleme için girilmesi gerekir. Kişisel kanaatim gerekir."

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.