Haziran'da 31 kadın katledildi

Kadın Haberleri —

.

.

  • Haziran ayı kadına yönelik şiddet ve katliam verilerine göre, 31 kadın ve 8 çocuk katledildi. 24 kadın ve 3 çocuk ise şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Mücadele sonucu kadınların elde ettiği hakların gasp edilmesi ve kadın haklarına dönük şiddet ve kadın katliamlarını arttırken, devletin bir politikası haline gelen cezasızlık, “haksız tahrik indirimi” gibi politikalar kadın katillerine cesaret verdi. Kadın katilleri devletten aldığı güçle Haziran ayında da şiddetini sürdürdü. 

Kadınlar çocukları ile birlikte katledildi

Jinnews kadın haber ajansından Habibe Eren’in derlediği verilere göre, bu ay dikkat çeken temel boyut; faillerin kadınlarla birlikte çocukları da hedef alması oldu. Erkekler 3 kentte 4 kadını çocukları ile birlikte katletti, şüpheli ölümlerde artış yaşandı. Kayseri’de iki yıldır kendisinden haber alınamayan Sevil Kutlu’nun, Y.K. isimli erkek tarafından; Kütahya'da, 7 yıl önce evden hastaneye gitmek için çıkan ve kendisinden bir daha haber alınamayan Ömür Yıldırım’ın  ise Alattin Kara isimli erkek tarafından katledildiği ortaya çıktı. 

Adliyeler ikinci adres oldu

Haziran ayında mahkemeler kadınların ikinci adresi oldu. Hukuksal olarak mücadele veren kadınlar, temel hakları için adliyelerde adalet aradı. 

KCDP Derneği davası

Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Derneği’ne “ahlaka aykırı faaliyet yürütmek” iddiasıyla açılan kapatma davasının ilk duruşması 1 Haziran’da Çağlayan Adliyesi’nde görüldü. Duruşmaya Türkiye’nin dört bir yanından yüzlerce kadın, 36 barodan 280 avukat katıldı. Katledilen kadınların yakınları ve şiddet gören kadınlar da duruşmaya katılarak davanın hukuksuzluğuna dikkat çekti. 

İstanbul Sözleşmesi davası

Türkiye'nin İstanbul Sözleşmesi'nden çekilme kararının iptal edilmesi için Danıştay’da açılan davaların duruşmaları görüldü. En az 60 kurumun davasının esastan görüldüğü 4 duruşmada da Danıştay savcıları kararın iptal edilmesi yönünde mütalaa sundu. 

Pınar Gültekin davası

Muğla’da 2 yıl önce Pınar Gültekin’i işkence ederek diri diri yakan Cemal Metin Avcı’nın yargılandığı davada mahkeme heyeti faile “haksız tahrik indirimi” uygulayarak cezasını 23 yıla düşürdü. 5 fail hakkında ise beraat kararı verdi. Muğla Cumhuriyet Başsavcılığı ve aile avukatı kararı İstinaf Mahkemesi’ne taşıdı. Kamuoyunda tepki çeken karara karşı kadınlar Türkiye’nin dört bir yanında sokağa çıkarken “Erkek adalet değil gerçek adalet” mesajı verdi. 

Tecavüz faili 3 yıl sonra tutuklandı 

Ankara’da ise 3 yıl süren tecavüz davasında faili Prof. Dr. Hasan Bilgili, veteriner hekim Ç.B.’ye “basit cinsel saldırı”da bulunmak suçundan 9 yıl hapis cezası verildi, fail tutuklandı. Diğer failler Serkan Durmaz ve Hüseyin Şenyurt ise tüm suçlamalardan beraat etti. Failin tüm delil ve bulgulara rağmen “basit cinsel saldırı” suçundan ceza almasına kadınlar tepki gösterdi.

Haziran ayında görülen kimi davalardan çıkan sonuçlar ise şöyle:

  • Yalova'da çalıştığı belediyenin spor tesislerine gelen 2 çocuk ile bir kadına cinsel tacizde bulunan ve iki kez tutuklanan fail Yakup Akkaya, ilk duruşmada tahliye edildi.
  • İstanbul’un Beylikdüzü ilçesinde bir kadına şiddet uygulayan iki erkek çıkarıldıkları mahkemede serbest bırakıldı.
  • Gamze Açar’a tecavüz ederek katleden faillerden Mehmet Doğan ve Emre Eker hakkında tahliye kararı verildi. 
  •  İstanbul'da metroda kadınlara kesici aletle saldırma girişiminde bulunan ve ölümle tehdit eden fail Emrah Yılmaz'ın tutuklu yargılandığı davada tahliye kararı çıktı.
  • Zihinsel engelli bir kadına tecavüz ettiği halde tutuksuz yargılanan fail Ahmet Sarı'ya ‘iyi hal indirimi’ uygulanarak cezası düşürüldü.
  • Konya'da 6 aylık hamile eşini öldüren Ali Rıza Yüzer hakkında "haksız tahrik ve iyi hal" indirimi uygulanarak 23 yıl hapis cezası verildi.
  • Denizli’de 3 yıl önce Hafize Kurban boşanma aşamasında olduğu erkek Uğur Kurban tarafından katledildi. Yargıtay skandal bir karara imza atarak, 24 yıl 4 ay 15 gün hapis cezasına çarptırılan Uğur Kurban'a, katledilen Hafize Kurban’ın 'sadakatsizlik' yaptığı iddiasıyla fazla ceza verildiğine hükmetti.

31 kadın, 8 çocuk katledildi

Jinnews’in derlediği verilere göre ise; Haziran ayında 31 kadın katledildi. 24 kadın şüpheli bir şekilde yaşamını öldü. 12 kadın ise katledilmekten kılpayı kurtuldu.

Bu ay çocuk katliamlarında da artış yaşandı. 8 çocuk katledilirken, 3 çocuk da şüpheli bir şekilde yaşamını yitirdi.

Kadınların 10’u evli olduğu erkek, 5’i akrabası, 1’i ayrılmak istediği, 1’i boşandığı, 1’i boşanma aşamasında olduğu, 2’si komşusu, 4’ü birlikte olduğu erkekler tarafından katledildi. Katledilen 7 kadının ise faili belirlenemedi. 

Kadın katliamında İstanbul ilk sırada

Verilere göre en fazla kadın İstanbul’da katledildi. İstanbul’dan sonra kadınların en fazla katledildiği ilk 4 il ise Balıkesir, Isparta, Zonguldak ve Giresun oldu.

paylaş

   

Yeni Özgür Politika

© Copyright 2024 Yeni Özgür Politika | Tüm Hakları Saklıdır.